Danes je na Okrožnem sodišču v Mariboru potekal predobravnavni narok za primer nelegalno odloženega blata v Pivoli pri Hočah. Tega se je udeležil samo Admir Hafizović, ki krivde ni priznal.

Pred dvema letoma in pol je bilo v Pivoli pri Hočah nezakonito odloženih več ton komunalnega blata, zaradi katerega je bil onesnažen vodni vir nekaterih občanov in občank občine Hoče. 

»Takrat se je onesnažil vodni vir za manjše število hiš, ampak tudi če bi bilo za večje število hiš je zadeva nedopustna, tako, da upam, da bodo sodni mlini uspeli najti tiste odgovorne, bom rekel ne samo manjše ribe,« se dogodka spominja Hoški župan, Marko Soršak.

 

Spomnimo, poleti 2021 so v vasi Pivola odvrgli skoraj 200 ton strupenega odpadnega blata, v katerem so bile prisotne težke kovine. Blato se je razlilo po območju botaničnega vrta in povzročilo kar nekaj škode. Po padatkih Hoškega župana je bilo neposrednih stroškov med 11 in 12 tisoč. Teh stroškov jim zaenkrat ni povrnil še nihče, saj čakajo na konec kazenskega postopka. 

Marko Soršak, župan občine Hoče - Slivnica

Preiskovalci so hitro našli izvor blata, to je prihajalo iz čistilne naprave Ptuj, v Ljubljano bi ga morala odpeljati družba CEP Celje. Glede na pridobljene informacije so bili obdolženci tako poklicani na Okrožno sodišče v Mariboru.

»Mi kot tožilstvo smo organ, ki reagira na dogodke, da tako rečem, tako, da v naši pristojnosti je kvečjemu, da s predlaganjem ustrezno strogih kazenskih sankcij poskrbimo zato, da na ta način odvračamo morebitne bodoče storilce od kaznivih dejanj,« pove Tilen Ivič, nadomestni vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru.

Tilen Ivič, nadomestni vodja okrožnega državnega tožilstva v Mariboru

Mariborsko sodišče je 18. januarja že izreklo prvo kazen za odlaganje blata v Pivoli. Aleš Lorber je pristal na kazen 2 leti in 4 mesece zapora, ki ga bo odslužil ob koncih tedna.  

Domačin, ki je šoferjem pokazal kje lahko odložijo komunalno blato, je za vsako od 9 voženj prejel 100 evrov. Skupno je bilo na brežino ob cesti ter po drugem pobočju navzdol nelegalno prepeljanih 197.000 kilogramov blata.

Današnjega predobravnavnega naroka, ki je potekal na Okrožnem sodišču v Maribor se je udeležil eden od obtoženih in sicer Admir Hafizović

»Ta obdolženi danes kaznivega dejanja ni priznal, ponujeno mu je bilo sicer dve leti in deset mesecev zapora z možnostjo oprave torej prestajanja kazni kot vikend zapor,« razloži Tilen Ivič.

Hoški župan ob tem opozarja, da je problem veliko globlji. Nedovoljenega odlaganja blata in smeti je enostavno preveč. Dodaja primer iz prejšnjega tedna, ko so v bližini letališča izkopali gramoz in vanj nasul smeti. 
 

»Izvirne težave pa še vedno na nivoju države ne rešujemo, torej toplotna obdelava odpadkov, na tem se ni naredilo nič, vsaj nič vidnega, mogoče se kaj počne, ampak Slovenija ne more biti država, ki bo izvažala smeti, kaj se bo zgodilo, ko bodo zaprli meje,« še pove Marko Soršak.

Primer komunalnega blata odloženega v Pivoli še zdaleč ni zaključen. V prihodnjih mesecih bodo nadaljevali z predobravnimi naroki, glavna obravnava pa je zaenkrat predvidena za mesec maj. 

Starejše novice