Po objavi prispevka z naslovom Direktor ptujske bolnišnice na stolčku le še nekaj mesecev, vlada do njega še neopredeljena objavljamo odziv Aleksandra Vode, v. d. direktorja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Na podlagi zahtevka za objavo popravka, ki smo ga kot odziv na članek objavljen na Ptujinfo, dne 9. marca 2023, z naslovom Direktor ptujske bolnišnice na stolčku le še nekaj mesecev, vlada do njega še neopredeljena prejeli s strani Aleksandra Vode, v. d. direktorja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, objavljamo naslednji odziv.

»V članku z naslovom Direktor ptujske bolnišnice na stolčku le še nekaj mesecev, vlada do njega še neopredeljena z dne 9. marca letos, novinarke Ines Zupanič Tomažič, objavljenem na spletnem naslovu je zapisanih več trditev, ki potrebujejo moj odziv oziroma pojasnitev, ki mi prej žal ni bilo omogočeno.

Na splošno je opaziti, da se v nekaterih krogih izven bolnišnice še vedno ukvarjajo, zakaj prejšnja direktorica g. Užmah ni dobila novega mandata. Sam smatram, da je to neproduktivno in zagotovo ne koristi bolnišnici sami, ki ima dobre rezultate na vseh segmentih delovanja in je ena izmed redkih, bolnišnic, ki je uspela poslovno leto zaključiti z pozitivnim finančnim izidom. Ni notranjih razprtij, ki bi odmevale po Ptuju ali še dlje, kot so nekateri napovedovali ali si morda želeli. Zato tudi ni prav nobenih razlogov.

Že ne vem kolikokrat so se pojavili eni in isti očitki iz preteklosti, ki potrebujejo moje pojasnilo in hkrati demanti. Gre za dva očitka, en je vezan na KPK in drugi na projekt urgentnega centra, za katerega se mi očita, da ga nisem izpeljal. Očitek naj ostreje zavračam, izpeljati bi ga morala tista oseba, ki mi to očitno očita.

Naj pojasnim bralcem, bil sem eden izmed članov komisije v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, za Javni razpis za izgradnjo Urgentnega centra Ptuj. To je potekalo v sredini leta 2018. Vsak, ki je deloval na področju javnega naročanja ve, da je komisija kolektivni organ, v tej je bil član tudi iz ministrstva za zdravje.

Iz različnih razlogov, ki so se nanašali predvsem na projektantsko hišo, ki je pripravljala projekt, je bil razpis razveljavljen, zaradi uspešno vložene revizije. Celotna kronologija takratnega dogajanja je na voljo in škoda, da novinarka ni tega preverila.

Sedaj sem kot v. d. direktorja pa odgovoren, da Ptuj dobi moderen Urgentni center in na nikogar drugega, sploh pa na sodelavce, ne bom prelagal krivde, če mi to ne uspe.

Drugi očitek, ki se konstantno ponavlja je odločba KPK, da sem poskušal vplivati na izbor kandidata pri zaposlitvi na mesto inženirja laboratorijske medicine. Očitalo se mi je, da sem na neprimeren način opozarjal, da bo izbira napačna. KPK je ugotovil, da sem kot vodja pravne službe, namesto, da bi na morebitne nepravilnosti postopka opozoril po elektronski pošti, to storil po telefonu in to po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije ne predstavlja ravnanja v skladu s pričakovano integriteto vodje notranje organizacijske enote, od katere se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje. To je ta velik prekršek, ki se ga vsake toliko privleče v javnost. Izkazalo se je, da sem imel tudi glede izbora prav. Izbrana oseba v tistem postopku je kmalu zapustila bolnišnico.

Eno je jasno, kdor dela, dela tudi napake, pomembno je, kaj se je iz tega nauči in kako velike in pogoste so napake. Dve, ki se mi očitajo, sem pojasnil, kar pa nikoli ne bom počel, da bi kot direktor bolnišnice, na svoje sodelavce prelagal moje vodstvene napake ali odgovornosti.

Informacija, ki je zapisana v naslovu članka 'vlada do njega še neopredeljena' in v kasnejšem podnaslovu 'Vlada Vode ne podpira', sta si kontradiktorna. Eno je gotovo, da vlada Republike Slovenije, za moje imenovanje še ni dala soglasja in da si Splošna bolnišnica Ptuj zasluži vodstvo z mandatom, zaupanjem zaposlenih, lokalnega okolja, vlade in vizijo. Z delom, ki ga opravljam, si bom prizadeval, da vse navedeno izpolnim.

Objektivni opazovalec, pa bo tudi priznal, da se sive in alarmantne napovedi, ki so bili lansirani v javnost, kakšen potop in kreganje bo v bolnišnici, z nastopom mojega mandata izkazale za popolnoma napačne.«

Starejše novice