Slika je simbolična.
Aleksander Voda je na direktorski stolček ptujske bolnišnice sedel po koncu mandata Anice Užmah. Sledili so zapleti.

Lanskega maja se je iztekel razpis za direktorja in strokovnega direktorja ptujske bolnišnice. Razpis se je iztekel 10. maja, za mesto direktorja so se zanimali štirje, za mesto strokovnega direktorja pa le en - za ta stolček ni bilo dileme, Teodor Pevec na stolčku ostaja še en mandat.

Anica Užmah, zdaj že nekdanja direktorica ptujske bolnišnice, je oddala prijavo na nov mandat na položaju. Takrat je za Ptujinfo pojasnila, da se je odločila za oddajo, ker so z zaposlenimi bolnišnico postavili na noge, obenem pa je v bolnišnici veliko znanja in pripravljenosti za nadaljevanje teh procesov. 

»Ker smo skupaj z zaposlenimi bolnišnico postavili na noge in mi ni vseeno, kaj se bo z njo in zaposlenimi dogajalo. V bolnišnici je ogromno znanja in pripravljenosti za nadaljevane procesov,« je Užmah odgovorila na vprašanje, čemu botruje odločitev. 

Svet zavoda na stolček postavil Vodo, sledili so zapleti 

A svet zavoda, v domeni katerih je izbira in potrjevanje vodstva, je odločil drugače. Za direktorja so imenovali Aleksandra Vodo, sicer pravnika, ki je bil doslej že zaposlen v ptujski bolnišnici. 

Nad izborom pa so bili presenečeni tudi zaposleni. V začetku junija je v javnost prišlo anonimno pismo, domnevno prav iz vrst zaposleni, ki so zapisali, da si »niti v nočni mori niso predstavljali, da bi Voda lahko bil imenovan na mesto direktorja«.

Ob tem so mu očitali, da projekt urgentnega centra doslej ni bil uresničen prav zaradi njegove domnevne nesposobnosti, saj je kar nekaj let vodil ta projekt, a ga ni izpeljal.

Zavestno naj bi leta 2018 potrdil objavo javnega naročila s popolnoma zgrešeno projektno dokumentacijo, ki je bil pozneje razveljavljen.

Zaposleni naj bi pred imenovanjem zbrali celo podpise v podporo dosedanji direktorici, po imenovanju Vode pa naj bi bili tiho, ker da se bojijo maščevanja. Podpirala naj bi ga manj kot desetina zaposlenih, so še takrat dodali.

Vlada Vode ne podpira

Novega direktorja pa mora potrditi vlada. Protikorupcijska komisija je ptujski bolnišnici posredovala ugotovitve o konkretnem primeru, ki je pri Vodi kazalo na kršitev integritete. 

Šlo je za primer pritiska Vode kot vodje upravno-tehničnih dejavnosti v bolnišnici na predstojnico oddelka za laboratorijsko diagnostiko, saj je skušal vplivati na izbor kandidata pri zaposlovanju inženirja laboratorijske medicine.

Da je Voda na njo pritiskal s telefonskimi klici in SMS sporočili, namesto da bi jo na morebitne nepravilnosti postopka opozoril po elektronski pošti, po mnenju Komisije za preprečevanje korupcije ne predstavlja ravnanja v skladu s pričakovano integriteto vodje notranje organizacijske enote, od katere se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje.

»Vsekakor pa bi moral Aleksander Voda v luči skrbi za zakonitost in transparentnost postopka o domnevnih nepravilnostih obvestiti direktorico bolnišnice, ne pa samovoljno posegati v konkretni zaposlitveni postopek,« so še zapisali v ugotovitvah.

Kmalu nov razpis 

Aleksander Voda je vodenje kot vršilec dolžnosti prevzel 1. julija 2022. Na ministrstvo za zdravje so za Ptujinfo sicer dejali le, da se vlada, ki mora podati soglasje za potrditev direktorja, do sklepa, ki ga kot to opredeljuje, še ni opredelila. 

Kot so nam pojasnili na pristojnem ministrstvu, bo stolčku le še do 30. junija 2023, nekaj mesecev pred tem pa mora biti objavljen razpis za prosto delovno mesto direktorja. 

Starejše novice