Leva fotografija: osebni arhiv Roberta Butolena; desna fotografija: vlada.
»Papežu Frančišku z ljubeznijo,« je vgravirano na harmoniki, ki je nastala na Vidmu pri Ptuju.

Roberta Butolena iz Vidma pri Ptuju je doletela prav posebna čast. Izdelati je moral harmoniko, ki bo romala v roke nikomur drugemu kot papežu Frančišku.

Robert je svojo prvo harmoniko izdelal pri sedemnajstih letih, a glasba ga je spremljala že od ranega otroštva. 

Harmonika ga je tako spremljala od otroštva, ko je pričel z igranjem diatonične. Tuje pa mu niso niti klaviature in bobni, saj je igral v več slovenskih skupinah.

Harmonike je sprva izdeloval zase, nato strast spremenil v posel

»Oblikoval sem svoje lastno okovje in dizajn po katerem smo prepoznavni. Prav v istem letu mi je uspelo predret na tuj trg in zato imam danes poslovne partnerje v Nemčiji, Švici, Avstriji, na Nizozemskem, Hrvaškem in seveda doma,« je ponosen Butolen. 

A ob svojih začetih izdelovanja harmonik si še verjetno ni mislil, da bo enkrat deležen klica slovenskega veleposlaništva iz Vatikana.

Želeli so harmoniko iz slovenskega lesa in še za prav posebno osebo - papeža. 

»Zato sem harmoniko izdelal iz slovenske resonančne smreke, vse dodatke, kot so gumbi in ostalo, iz orehovega lesa ter vsi kovinski deli na harmoniki so narejeni iz bakra ki pa je tudi značilen za cerkev,« je za Ptujinfo povedal Butolen. 

Na harmoniko pa je vgraviral tudi posvetilo: »Papežu Frančišku z ljubeznijo.«

»Seveda pa je čez celotno izdelavo bil prisoten nek pozitiven duh, saj je ta harmonika šla v roke osebi, ki nekaj v svetu pomeni,« je še s ponosom dodal Butolen. 

Harmoniko je predal svetovno znan harmonikar Denis Novato

Dogodek pa je bil za Butolena še toliko bolj poseben, saj je to zgodovinski dogodek tako zanj kot za Slovenijo. 

»Slovenija ima letos 30 let, jaz pa 20 let od izdelane prve harmonike, in da je papež blagoslovil eno in drugo obletnico sem zelo ponosen. To je dosežek, ki ne bo nikoli pozabljen,« je zadovoljen izdelovalec harmonik. 

Pove, da je harmonika posebna tudi zato, ker jo je papežu predal svetovno znani harmonikar Denis Novato. »V tem primeru si štejem dve časti,« doda Butolen. 

Foto: Vlada Republike Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice