Le presežniki so bili uporabljeni ob opisovanju delovanja Branka Laha. Obraz, ki ste si ga morda zapomnili ob lastnih nesrečah.

Branko Lah je en vidnejših obrazov gasilstva na Ptujskem. Zavedni in srčni gasilec je že od leta 1970, za svoje delo pa je do danes prejel že veliko nagrad.

Ena vidnejših je ta, ki jo je prejel nedavno. Tudi Gasilska zveza Slovenije je prepoznala njegovo delo in mu podelila kipec gasilca - drugo največje gasilsko priznanje v državi. 

Gostiteljica današnjega sprejema pa je bila Mestna občina Ptuj z županjo Nuško Gajšek na čelu. Tudi občina je prepoznala pomembno vlogo Branka Laha in ga, kot se spodobi, njegovemu delu primerno počastila. 

»Tudi zaradi vas in vašega dela ima ta skupnost prostovoljce, ki z vso svojo srčnostjo čutijo in živijo gasilstvo. So vaša zapuščina, na katero ste lahko več kot ponosni. Pustili ste res izjemen pečat in vem, da se danes ne poslavljamo temveč samo odpiramo novo poglavje,« je dolgoletnega gasilca nagovorila županja Ptuja. 

Lah si je nagrado prislužil z neumornim delom kot gasilec. V mladih letih je bil tekmovalec, zdaj je mentor gasilcem.

Pomemben del podvinškega gasilskega društva je bil skozi leta nosilec vrste nalog in funkcij, bil je tudi del ptujskih območnih gasilcev, član civilne zaščite. 

»Še posebej izpostavljamo naloge ob neurjih 2008, ko je bil gonilna sila, pa potem neurje 2009, poplave 2012 in še vrsto večjih intervencij na širšem Ptujskem,« je ob slavnostnem sprejemu povedala ptujska gasilka, ki je vodila današnjo prireditev. 

S solzami v očeh sprejel nagrado, zahvalo za 51 let gasilstva

Lah se je za nagrado zahvalil s solzami v očeh. Županji Nuški Gajšek, svojim gasilcem, tovarišem, kolegom. 

»Vi ste bili moja gonilna sila, brez vas ne bi toliko let zdržal na tej funkciji, ki sem jo opravljal,« je v čustvenem govoru, ob pogledu na svoje gasilce, povedal nagrajenec. Zahvalil se je tudi Gajškovi in jo poprosil, da gasilcem še naprej posveča tako pozornost, kot jo je do sedaj. 

Lah je s ponosom govoril o dosežkih svojih gasilcev in gasilk ter dodal, da je teh dobrih trenutkov preveč, da bi prav vse omenil. V poseben ponos pa mu je, da je vzgojil veliko mladega kadra.

»Vidimo situacijo kakšna je, otroci se odločijo za druge stvari,« pove Lah o težavah pridobivanja mladih gasilcev v svoje vrste. 

Gajškova, ki je Lahu podelila pečat svetega Jurija je povedala, da je to le skromna zahvala za vse, kar je srčni gasilec naredil.

»Je res velik človek, izjemen človek, požrtvovalen, nesebičen, pustil je za seboj ogromno, ogromno zapuščino,« so presežniki, ki jih je Gajškova namenila gasilcu, ki to delo s ponosom opravlja že 51 let. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice