Slika je simbolična.
Ptujčane so na noge dvignile visoke položnice za ogrevanje. Višja cena je bila sicer pričakovana, a na položnicah je bil izpisan več kot 100 odstotkov višji znesek.

Javne službe Ptuj so že lani za Ptujinfo razkrile, da se bo cena ogrevanja na Ptuju povišala s prvim dnem novega leta. 

Takrat so pojasnili, da v preteklih mesecih cene energentov nenadzorovano rastejo, cena zemeljskega plina pa se je v zadnjih mesecih zvišala za več kot 100 odstotkov.

To je pojasnil direktor Javnih služb Ptuj

Prav zemeljski plin je na Ptuju glavni energent za proizvodnjo toplote. 

»Tudi na Ptuju je neto cena plina, v primerjavi s preteklim obdobjem, petkrat višja. Podobno se je zgodilo z elektriko, ki je 2,5-krat višja. Tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo, je letos višja v primerjavi z lani.

To so elementi, ki tvorijo variabilni del cene in ta del cene je tisti, ki dviguje ceno ogrevanja na Ptuju v nebo,« je nedavno v sporočilu za javnost pojasnil Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj.

Javne službe svetujejo prilagajanje akontacije

Hodnik je še pojasnil, da je akontacijo možno prilagajati. Zapisal je, da bi bilo akontacijo smiselno znižati, ker bo podražitev zadevala le del leta. 

Obenem je dodal, da omogočajo tudi plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju. 

Bo na pomoč priskočila občina? 

Pri soočanju s podražitvami ogrevanja je v Mariboru na pomoč priskočila mariborska občina. Odločili so se za energetske vavčerje, v ta namen pa so v občinskem proračunu zagotovili 200 tisoč evrov. 

O morebitni pomoči smo povprašali tudi ptujsko občino. Odgovorili so, da bo Mestna občina Ptuj najranljivejšim pomagala preko sistema socialnih pomoči

»Mestna občina Ptuj bo najranljivejšim pomagala preko sistema izrednih socialnih pomoči, za katere naj občanke in občani zaprosijo preko ustaljenih poti,« so odgovorili na občini. 

Več o takšni pomoči si lahko preberete na tej obarvani povezavi.

Komentarji (4)

Milena (ni preverjeno)

Naj plačajo Sami, gdo pa nam kaj pomaga ko v svojem gozdupri pravljamo drva pa am je zelo vroče predenj nasekamo 25 kubikov drv da je dovolj za kurjavo,pa še je treba kurit in pepel čistit,Tam po mestu pa samo stisne gum in se greje,pa nas verjetno več stane ,saj plačujemo davek za gozd pa şe veliko izdarkov preden zakyrimo v peč

MATEJ (ni preverjeno)

IDI U KURAC KMETAVZAR ZAFUKANI!

Meri (ni preverjeno)

Javne službe Ptuj: zelo, zelo ste izkoriščevalski in pokvarjeni; pa kje imate vest?! Sramota!!!

Mičan (ni preverjeno)

Naj Niuška pove, zakaj take podražitve.
So ji strici povedali, da mora podražit...
Ker bo pol v očeh kratkovidnih bedakov hudi stric JJ kriv

Starejše novice