Slika je simbolična.
Nedavno so stanovalci Ptuja, ki se ogrevajo na plin dobili položnice. A te so višje, kot je bilo sprva pričakovano.

Javne službe Ptuj so že lani za Ptujinfo razkrile, da se bo cena ogrevanja na Ptuju povišala s prvim dnem novega leta. 

Takrat so pojasnili, da v preteklih mesecih cene energentov nenadzorovano rastejo, cena zemeljskega plina pa se je v zadnjih mesecih zvišala za več kot 100 odstotkov.

Prav zemeljski plin pa je na Ptuju glavni energent za proizvodnjo toplote. 

»Tudi na Ptuju je neto cena plina, v primerjavi s preteklim obdobjem, petkrat višja. Podobno se je zgodilo z elektriko, ki je 2,5-krat višja. Tudi cena toplote, ki jo odkupujemo od podjetja Top energija za kogeneracijo, je letos višja v primerjavi z lani.

To so elementi, ki tvorijo variabilni del cene in ta del cene je tisti, ki dviguje ceno ogrevanja na Ptuju v nebo,« je ja danes v sporočilu za javnost pojasnil Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj. 

Graf primerjave cen kurilnih sezon (vir: Javne službe Ptuj).

Dvig stroškov akontacije 100-odstoten

Hodnik je pojasnil, da trenutni dvig stroškov akontacije za 100 odstotkov ne pomeni, da bo tudi skupni strošek kurilne sezone v enaki višini. Dodaja, da bo to znano šele po zaključku proračuna. 

Ta znesek, akontacijo, je možno prilagajati, pojasnjuje.

»V vsakem primeru bi bilo smiselno akontacijo znižati, ker bo ta podražitev zadevala samo en del leta. Zdajšnji dvig stroškov akontacije za sto odstotkov ne pomeni, da bo tudi skupni strošek kurilne sezone v enaki višini, to bo znano šele po zaključku poračuna. Skupni strošek je odvisen od zunanjih temperatur, od porabe posameznega stanovanja in podobno.

Zato bi bilo smiselno akontacijo prilagoditi. Uporabniki to lahko uredijo tako, da se obrnejo na naše podjetje. Omogočamo pa tudi plačilo akontacij ali pozneje poračuna v daljšem časovnem obdobju.

V kolikor uporabnik želi dogovor o daljšem odplačevanju, naj nas kontaktira in lahko omogočimo poravnanje obveznosti vsaj do začetka naslednje kurilne sezone,« nadaljuje Hodnik. 

Uporabniki se lahko tako dogovorite o plačevanju akontacije skozi daljše časovno obdobje, akontacijo pa lahko tudi prilagodijo. Ob takih željah se lahko uporabniki obrnete na podjetje Javne službe Ptuj. 

Če se želite posvetovati glede obročnega plačevanja položnic, so na voljo na telefonski številki 02 620 73 62, za spremembo akontacij na 02 620 73 49 ali preko elektronske pošte na [email protected]

Sprememba cen energentov jih je presenetila, moči usmerjajo v nižanje stroškov

Nedavno so na Javnih službah Ptuj za Ptujinfo pojasnili, da se bo strošek na uporabnika v povprečju dvignil za 40 odstotkov. Ta odstotek je sicer glede na akontacijo višji. Pri tem pa Hodnik izpostavi tudi obnovo kotlovnice, ki je prioriteta. 

Ptuj je namreč precej odvisen od plina in vsaka podražitev energentov močno vpliva na prebivalce. Občina pa ima tako v prioritetnem načrtu obnovo kotlovnice, kjer bi lahko začeli ogrevati na lesno biomaso.

Cilj je obnova kotlovnice do naslednje kurilne sezone, so nedavno za Ptujinfo razkrili na javnih službah. 

»Želimo zamenjati obstoječe kotle na zemeljski plin s kotlom na lesno biomaso, saj prav ta odvisnost od nihanj energentov na trgu je ta, ki bi se ji želeli izogniti.

Verjamemo, da bo po zaključku investicije ta variabilni del cene, ki nam letos povzroča težave, razrešen, saj je variabilni del cene pri uporabi lesnih sekancev bistveno nižji,« pa je o novi kotlovnici povedal Hodnik. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice