Vir: UKC Maribor
Minister Cigler Kralj in Tonin sta obiskala Univerzitetni klinični center Maribor. Pohvalila sta prizadevanja za negovalno bolnišnico.

Univerzitetni klinični center Maribor sta danes obiskala Janez Cigler Kralj, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Matej Tonin, podpredsednik vlade in minister za obrambo. 

Skupaj z vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor sta spregovorila o negovalni bolnišnici, rušitvi in novogradnji infekcijske klinike, tudi o izgradnji požarnih dvigal.

»Današnji obisk je bil namenjen dvema točkama,« je po zaključku obiska dejal Tonin: »Podpreti univerzitetni klinični center in jim dati priznanje za njihovo dobro delo v preteklosti ter seveda iskati priložnosti, kje lahko še pomagamo pri nadaljnjem razvoju.«

Vlada bo za zdravstvo namenila dve milijardi evrov

Izpostavil je zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Meni, da je ta zgodovinsko izredno pomemben in bo »spravil zdravstvo na višji nivo.«

Zakon za investicije namenja okoli dve milijardi evrov. V okviru tega bo namenjenih 763 milijonov za oba univerzitetna klinična centra, 557 milijonov evrov pa za razvoj in modernizacijo splošnih in negovalnih bolnišnic ter domov po celi Sloveniji.

»Tako da se bo v naslednjih desetih letih zagotovo veliko gradilo, tako v Mariboru kot v Ljubljani,« je povedal Tonin.

»Prihaja čas po covidu, ki bo tudi zelo zahteven. Zavedamo se, da je zdravstveni sistem izčrpan, da potrebuje pomoč in podporo,« je dodal in čestital vodstvo mariborske bolnišnice, da »ne sedi križem rok, ampak že poganja projekte naprej.«

»Vsekakor je pomembna stvar, da je vodstvo proaktivno in da poskuša čim hitreje počrpati ta denar, ki je na voljo,« pravi minister.

Obrambno ministrstvo bo svoja zemljišča predalo zdravstvu

»Za same investicije so pomembna tudi zemljišča,« dodaja Tonin. Izpostavil je zemljišče na Taboru, ki je v lasti ministrstva za obrambo. Doslej so že bili nekateri dogovori, da bi se to preneslo na ministrstvo za zdravstvo, a niso bili dokončani.

»Sam osebno sem temu naklonjen,« razlaga Tonin: »Tukaj lahko gremo nasproti zdravstvenemu sistemu in bomo po današnjem sestanku prenos tega zemljišča pospešili.«

Minister pohvalil prizadevanja za negovalno bolnišnico 

Minister Cigler Kralj je pohvalil in podprl prizadevanja za preoblikovanje sedanjega pljučnega oddelka na Pohorju v negovalno bolnišnico. 

»S projektom, vrednim skoraj devet milijonov evrov, se bo ta stara, še relativno dobro ohranjena stavba, obnovila,« je povedal. Univerzitetni klinični center Maribor bo s tem pridobil 54 mest za negovalno bolnišnico

Direktor Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Anton Crnjac pravi, da bodo z obnovo začeli takoj po selitvi pljučnega oddelka, oziroma v jesenskih mesecih. »Okoli osem milijonov zagotavlja ministrstvo, nekaj je tudi naših sredstev,« pojasnjuje.

Cigler Kralj izpostavlja, da gre za zelo pomemben projekt, saj nam v Sloveniji manjkajo negovalne bolnišnice. »Ljudje po hospitalni obravnavi ponavadi nimajo primernega mesta, kjer bi se pripravili in rehabilitirali za normalno, samostojno življenje ali pa vrnitev v dom starejših,« je povedal. 

Na Teznu nastaja enota dnevnega centra

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dodaja, da v Mariboru z dodatnimi investicijami dopolnjujejo storitve in mrežo oskrbe starejših.

Izpostavlja Dom starejših občanov Tezno, ki gradi enoto dnevnega centra: »To je še en nivo dolgotrajne oskrbe, ki v Sloveniji ni bil razvit in ga sedaj razvijamo. S tem bomo omogočili, da bo čim več ljudi čim dalj časa ostalo doma, dobili pa bodo v dnevnih centrih vse podporne socialne in druge storitve.«

Prav tako začenjajo investicijo obnove in dozidave. To bodo financirali iz proračunskih sredstev, vrednost projekta pa bo dobre tri milijone evrov. 

Kmalu doma starejših v Sveti Ani in Dupleku

Cigler Kralj je ob tem omenil, da je ministrstvo že podpisalo pogodbo o gradnji dveh enot Doma Danice Vogrinec, in sicer z občino Sveta Ana in Duplek.

S tem bodo razbremenili matično enoto in poskrbeli, da se postopoma ukinjajo tri, štiri in pet posteljne sobe. »Da bomo lahko zagotovili dostojno življenje našim babicam in dedkom v jeseni življenja,« je pripomnil minister. 

Starejše novice