Revizija dela Mestnega gledališča Ptuj v letih 2018 in 2019 je pokazala številne nepravilnosti pri poslovanju. Na zadnji seji ptujskega mestnega sveta se je o tem razvnela vroča debata, zdaj se je oglasil še direktor gledališča Peter Srpčič.

Na zadnji seji mestnega sveta Mestne občine Ptuj so svetniki obravnavali tudi revizijo dela Mestnega gledališča Ptuj. Nekateri so zaradi ugotovljenih nepravilnosti predlagali razrešitev direktorja ptujskega mestnega gledališča Petra Srpčiča. Drugi so poudarili, da mu je pred tem treba dati možnost obrazložitve.

Županja ptujske občine Nuška Gajšek je dejala: »Ne more biti konstantnih izgovorov, da da občina premalo denarja. Vsak dober gospodar mora gospodariti s tem, kar ima, in temu prilagajati svoje delovanje.«

Nekateri mestni svetniki so imeli celo zamisli, da bi mestni svet odločal o vsebinah, ki jih gledališče ponuja. Na koncu so Mestnemu gledališču Ptuj zastavili roke, v katerih mora odkrite nepravilnosti odpraviti.

Naslednja razprava na to temo bo januarja prihodnje leto, prisoten bo tudi direktor gledališča.

Ustanovitelji gledališča ne izpolnjujejo zakonskih obvez?

Na poročanje Ptujinfo z zadnje seje ptujskega mestnega sveta se je na Facebooku javno odvzal kar sam direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič.

Poudaril je, da je ptujsko mestno gledališče v zadnjih petih letih iz delovanja oziroma opravljanja javne službe ustvarilo 326.060 evrov presežka prihodkov.

Opomnil je, da že ves čas apelirajo na ustanovitelje zavoda, naj izpolnijo obveznosti pri financiranju. Nalagata jih zakon o uresničevanju javnega interesa v kulturi in uredba o metodologiji za določitev osnov za izračun sredstev za izvajanje javne službe na področju kulture.

»Zavod, ki izvaja javno službo nacionalnega pomena na področju kulture, se financira po teh pravilih, in vsem drugim gledališčem zagotavlja skladno z zakonom njihov ustanovitelj poln obseg sredstev za splošne materialne stroške, vzdrževanje in investicijsko vzdrževanje objektov v upravljanju, kot poln obseg sredstev za stroške dela, saj je to ustanoviteljeva zakonska obveza,« je zapisal Srpčič.

Za program letno na voljo 45 tisočakov

Srpčič je vesel, da bo nastalo situacijo imel priložnost pojasniti na januarski seji mestnega sveta: »Nenazadnje gledališče ob sredstvih lokalne skupnosti v okolje prinese še okoli 130.000 evrov s strani ministrstva, pa več kot 250.000 evrov z lastnim prihodkom, ki ga dve tretjini ustvarimo na gostovanjih. Ob tem pa v pripravo naših predstav pritegnemo še okoli 200.000 evrov sredstev naših koproducentov in smo za naše okolje zavod, ki prinese več denarja, kot ga prejme, večino vsega pa se itak porabi v tem okolju.«

Srpčič je spomnil, da je Mestno gledališče Ptuj v zadnjih petih letih dobilo vse najvišje nagrade na nacionalnem nivoju in kopico mednarodnih nagrad.

»Za 45.000 evrov, kolikor jim imamo na voljo za program, ustvarimo povprečno pet novih predstav letno, odigramo preko 200 ponovitev, izvedemo celoletne abonmaje, sodelujemo s svojim programom pri poletnih festivalih, gostujemo v mednarodnem prostoru, skrbimo tako za najmlajše, šole, kot tudi smo odprti za socialno šibke,« je dodal.

»Mi se bomo s svojim delom že spravili na zeleno vejo«

Direktor ptujskega mestnega gledališča je še poudaril, da s sedanjim vodstvom Mestne občine Ptuj in županjo konstruktivno sodelujejo pri reševanju izzivov. 

Zaključil je z besedami: »Upam, da bodo mestni svetniki tudi razumeli specifiko področja in obveze, ki jim jih glede financiranja Mestno gledališče Ptuj nalaga zakonodaja, ter v prihodnjem proračunu zagotovili zakonsko določeno osnovo, mi pa se bomo s svojim delom že spravili na zeleno vejo.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

MATEJ (nepreverjen)

AH, KURC VAS GLEDA, GLEDALIŠČNIKI. POPOLNOMA NEPOTREBNI STE!

Starejše novice