Bi postali graščak in živeli v mogočnem gradu? V Sloveniji se v zadnjem času prodaja kar nekaj gradov, med zadnjimi se je na Bolhi znašel grad Ristovec. Preverili smo tudi, kaj se dogaja z gradom Slivnica.

Na nepremičninskem trgu v Sloveniji v zadnjem času opazimo vse več gradov. Eden takšnih se prodaja na Ptuju, kjer izklicna cena znaša zgolj 85.000. A nov lastnik nujno ne pomeni tudi boljših časov za sam objekt, kar zelo dobro vedo v Slivnici

Ruski kupec je pred tremi leti za dvorec Slivnica odštel okoli 180.000 evrov, objekt pa propada še naprej. Zdaj ga lastnik celo prodaja za skorajda štirikrat višji znesek, pa čeprav vanj ni vložil skorajda nič denarja.

Mestna občina Ptuj je v zadnjih letih razprodala kar nekaj svojih nepremičnin. Tokrat se je na javni dražbi znašel grad Ristovec. Varščina, ki jo je potrebno plačati do 22. novembra pa znaša 85.000 evrov.

Na zadnji dražbi, ki je potekala 24. oktobra grad Ristovec ni dobil novega lastnika, nova priložnost, da se to zgodi, bo na dražbi prihodnji torek. Izklicna cena za grad, ki ima 646 kvadratnih metrov površin in mu pripada še nekaj več kot 4200 kvadratnih metrov zemljišča, pa znaša 85 tisočakov.

Le nekaj več kot petnajst minut vožnje stran najdemo grad Slivnica, ki je pred tremi leti dobil novega, ruskega lastnika. Želje občine Hoče - Slivnica so bile, da bi grad dobil novo podobo, realno stanje pa je povsem drugačno.

»Upali smo, da bo čimprej prišlo do revitalizacije. Sam lastnik je tudi iskal kakršna koli sofinancerska sredstva, ki jih v teh dveh letih, vsaj jaz ne znam, da bi jih dobil za obnovo kulturne dediščine,« je dejal Marko Soršak, župan občine Hoče - Slivnica. 

Po mnenju župana gre vzroke za propadanje dvorca iskati tudi drugje: »Gre za lep dvorec, ki pa propada, odkar se je izselil prevzgojni zavod. Do takrat je bil vzdrževan. Takrat je bila storjena napaka, da je prišlo do izselitve, saj dokler je imel neko funkcijo, je delovalo.«

Zdajšnji lastnik Alexandr Komolov naj bi imel z gradom ob nakupu velike načrte, ki pa so se izjalovili. Po zgolj treh letih zdaj grad prodaja za ceno, ki je skorajda štirikratna v primerjavi s prvotno kupnino.

»Upam, da čimprej nekdo vloži v ta dvorec, ker je pomemben in bi lahko predstavljal turističen in še kakšen drugi potencial v občini. Res pa je neokusno, da je bil kupljen za okoli 200.000 tisoč, mislim pa, da se na Bolhi prodaja za 700.000,« dodaja Soršak.« 

Posestvo so v preteklih tednih večkrat obiskale tudi inšpekcijske službe. Kot pravi Soršak, znajo biti globe s strani Inšpektorata Republike Slovenije za kulturo in medije precej visoke in bodo lastnika prisilile v odločitev: »Opcija je tudi, da se dvorec vzdržuje do te mere, da dalje ne propada, ali zadevo proda pod drugimi pogoji, da bo prej našel kupca.« 

V Slivnici in na Ptuju pa si želijo, da bi gradova namesto propadanja vendarle čim prej zaživela z novimi vsebinami.

Starejše novice