Lani smo Ptujčani in Ptujčanke lahko prvič glasovali, kam naj gre del občinskega denarja. Zaželeli smo si tudi doživljajski park, ki so ga danes otroci že veselo preizkusili.

V sklopu lanskega participativnega proračuna smo Ptujčani in Ptujčanke izglasovali več projektov, ki si jih želimo v mestu. Med drugim tudi doživljajski park v Ljudskem vrtu. Z vsemi projekti, ki so bili lani izglasovani, se lahko seznanite na tej obarvani povezavi.

V Ljudskem vrtu je sicer že več rekreacijskih površin, tudi fitnes na prostem. Ravno poleg fitnesa pa so danes otvorili še Lokijev doživljajski park. 

Ideja o doživljajskem parku se je porodila znanemu Ptujčanu Marjanu Berliču, vrednost projekta pa je znašala 25 tisoč evrov. 

Iz ribnika v Ljudskem vrtu je prilezel Loki 

Ta doživljajski park pa je dobil tudi svojo maskoto. Za to so poskrbeli kar otroci sami, ki so svojo maskoto prestavili z zgodbo. Pri tem so sodelovale vse ptujske osnovne šole, maskota, ki pa je dobila čast kraljevati parku, pa je Loki, ribniški škrat. 

To, da tu kraljuje ribniški škrat, seveda, ni naključje. Loki je namreč prilezel iz bližnjega ribnika, kaj kmalu pa je opazil, da so otroci nesrečni. Tako se je odločil - sredi noči - in kar sam zgradil igrala. Legenda pravi, da škrat še zmeraj opazuje otroke pri igri. 

Avtorici zgodbe in maskote, ki je zmagala na natečaju sta Gaja Urek in Tisa Julija Golob iz Osnovne šole Olge Meglič

Na podlagi zgodbe in ilustracije pa je Lokiju življenje vdahnila ptujska ilustratorka Kasia Rižnar

Kaj sploh je doživljajski park? 

V tem primeru se doživljajska izkušnja nanaša na doživljanje gozda. Postavljena je čutna pot z naravnimi materiali. Ob senzorični poti je še ravnotežna pot, ki je namenjena razvijanju ravnotežnih spretnosti.

Park sestoji iz ravnotežne poti iz ravnotežnega mostu iz vrvi, vrvnega prehoda, ravnotežnega lesenega mostu, plezalne mreže, ravnotežne gredi in lesenega prelaza ter senzoričnega igrala, kjer lahko hodimo bosi in začutimo naravne materiale, ki se nahajajo v gozdu, kot so storži, sekanci, lubje, kamenčki. 

Starejše novice