Foto: Žan Osim
Pustno rajanje se je pričelo. Za nami je že prva povorka, v sklopu katere se je skozi staro mestno jedro mesta Ptuj sprehodilo 73 skupin.

Opolnoči se je s kurentovim skokom uradno pričelo 64. Kurentovanje. Danes smo bili priča prvi pustni povorki, ki je približno 15 tisoč obiskovalcem ponudila vpogled v kulturno ozadje ptujskega najbolj prepoznavnega praznika.

Tudi letos predaja županjine oblasti princu karnevala

Povorka se je začela ob 11. uri in je tudi letos vključevala predajo županjine oblasti 19. princu karnevala Francescu Guffanteju, ptujskemu mestnemu sodniku, katerega inavguracija je potekala lani na praznik svetega Martina.

»64. Kurentovanje smo vsi nestrpno pričakovali in ga končno dočakali. Verjamem, da bomo tudi letošnjo edicijo izvedli tako dobro, kot prejšnja leta – z odliko,« je pred etnografsko povorko povedala županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek.

Foto: Žan Osim

Kurenti, pokači, kopjaši, piceki in mnogo več

Etnografski liki, med katere med drugim sodijo kurenti, pokači, kopjaši, cigani, orači, ruse, piceki in drugi, so svojo pot začeli na Muzejskem trgu in jo zaključili v Karnevalski dvorani Campus Sava Ptuj, kjer tudi letos poteka privatni del Kurentovanja.

Foto: Žan Osim

Najbolj množična pojava na današnji povorki je bil seveda kurent – danes je za ježevko prijelo in si nadelo zvonce več kot 500 posameznikov. Sicer je povorka štela več kot 2200 udeležencev iz 73 skupin.

Pomembnost spoštovanja in ohranjanja kulture poudarja tudi direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec:

»Etnografska povorka nam je pomembna, ker na njej predstavljamo vse, kar so nam skozi leta pustili zanamci. Če je ne bi bilo, bi marsikateri lik izumrl in zato nas veseli, da je udeležba tako dobra,« je povedala.

Foto: Žan Osim

Postanek tudi na Obarjadi

Na Novem trgu so se udeleženci lahko okrepčali s kurjo obaro, ki jo je z dobrodelno noto letos v sklopu 19. Lions klub Obarjade kuhalo 23 skupin. Na cilju se je odvila tudi zabava, kjer je za glasbo in pustno rajanje poskrbela glasbena skupina Nova pot.

Starejše novice