Foto: Žan Osim
Trg svobode je bil danes v znamenju mavrice – potekala je 3. parada ponosa, na kateri so se predstavniki zopet zavzemali za raznolikost, enakopravnost in solidarnost.

Mariborske ulice so mavrične zastave prvič prevzele leta 2019, ko je potekala prva parada ponosa. Takrat je bila to poleg ljubljanske edina parada ponosa v Sloveniji. Druga je bila izvedena leta 2021, danes pa smo bili priča tretji.

Preveč neutemeljenih predsodkov

Slogan tretje mariborske parade ponosa je »Iz zakonov v družbo«, s katerim predstavniki poudarjajo problematiko aktualnega stanja na področju LGBTQIA+ pravic ter sprejetosti v Sloveniji. Izpostavljajo predvsem razkorak med zakoni in družbo – aktivisti opozarjajo, da se situacija ni bistveno izboljšala ter da jih ostali predstavniki družbe še vedno gledajo zviška – preveč je torej neutemeljenih predsodkov.

Gre za dogodek, ki pod okriljem Mariborskega kulturnega centra poteka v sklopu programa »Maribor skozi rožnata očala« in nosi pomembno vlogo v razvoju družbenih norm in brisanja mej etičnega in sprejemljivega.

Temeljni cilj parade je ozaveščanje posameznikov o drugače mislečih in spodbujanje k sprejetju posameznikov z drugačno spolno usmerjenostjo ali spolno identiteto. Hkrati služi tudi utrjevanju skupnosti in iskanju novih poznanstev.

Vse številčnejša udeležba

Ob 16. uri se je tako začel shod, ki se je začel in zaključil na Trgu svobode. Udeležili se ga niso le predstavniki LGBTQIA+ skupnosti, temveč tudi podporniki – tisti, ki se problematike zavedajo in si ne bi želeli biti v koži človeka, ki je stigmatiziran in obsojan zaradi svoje spolne usmerjenosti.

Tudi letos je potekala akcija »Podpri parado, izobesi zastavo«, ki je pozivala občane, da obesijo mavrične zastave in s tem izkažejo solidarnost do skupnosti.

Zbrane je nagovorila direktorica Mariborskega kulturnega centra Marja Guček: »Kljub nekaterim pozitivnim spremembam na nacionalni sistemski ravni, kot je uzakonitev istospolnih zakonskih zvez, se na lokalni ravni od prve parade ni veliko spremenilo, zato je ta dogodek pomemben,« je povedala in dodala: »Mesto Maribor ni samo vijolično in rumeno, temveč je tudi mavrično

Preberite še:

Parado podpira tudi Mestna občina Maribor

Akciji se je tudi letos priključila Mestna občina Maribor in v vlogi pokrovitelja podprla parado.

»Danes sem ponosna tudi na Maribor, ker je drugačen, mavričen in ker s tem pokažemo, da smo odprto mesto. Želim si, da bi mesto Maribor vsak dan izkazovalo odprtost in podpiralo prizadevanja vseh tistih, ki se morajo boriti, da so obravnavani enakopravno,« je povedala Alenka Iskra, predsednica odbora za mladino, šolstvo in šport.

Komentarji (6)

prlek (ni preverjeno)

Na kaj so ponosni da paradirajo, tudi jaz sem 40 let paradiral po fabrikah za zajamčeno penzijo !

dejansvijnskoglavi (ni preverjeno)

Pa kaj se jaz jebem z vami sirotinja
Jaz imam previsoke šole da bi se jebal z vami
majmuni

54837509234 (ni preverjeno)

Kaj je narobe, pijanček? Ti je šnopsa sfalilo? Ga že nisi 20 let namočil pa se tu kregaš?

In reply to by dejansvijnskoglavi (ni preverjeno)

KRISTAPS (ni preverjeno)

Da bi si jaz šel sramoto delat in se šel kazat javnosti s temi kreaturami??? NIKOLI IN NIKDAR !!!

BOZIDARKAPUCINAR (ni preverjeno)

A TUDI POLICAJI SO MED NJIMI SEM VEDEL ,KAM PES TACO MOLI

neimenovani (ni preverjeno)

Če so že drugače usmerjeni naj bodo samo otroke naj pustijo pri miru!

Starejše novice