Foto: Žan Osim
Na Ptuju je nastopil eden največjih in cenjenih hrvaških glasbenikov.

V najstarejšem mestu smo včeraj obiskali čustven koncert Zlatana Stipišića, vrhunskega hrvaškega tekstopisca, kantavtorja in glasbenika, ki stoji za umetniškim imenom Gibonni.

S čustvi in energijo nabit koncert Gibonnija

Nastopil je na odru pred Dominikanskim samostanom, kjer se je trlo ljubiteljev dalmatinskih skladb, ki so že ponarodele in postale pomemben fragment hrvaške pesniške zgodovine.

Gibonni bi moral na Ptuju nastopiti že prvega septembra, a se je koncert zaradi bolezni prestavil – po 2-tedenski zamudi se je priljubljen hrvaški glasbenik vsekakor oddolžil, koncert je bil namreč nabit s čustvi in pozitivno energijo – takšno, ki je za Gibonnija značilna.

Stipišić že več kot dvajset let s kombinacijo rock in pop ritmov z izrazitim dalmatinskim pridihom polni tudi največja balkanska prizorišča. Svoje prve profesionalne glasbene korake je naredil že leta 1986, ko se je kot vokalist pridružil skupini Osmi Putnik. V devetdesetih letih se je uveljavil kot samostojni glasbenik, na poti do uspeha pa ga je nenehno spremljal tudi Oliver Dragojević, za katerega je Gibonni napisal številne skladbe – med njimi tudi Cesarico. Danes velja za enega najbolj vplivnih glasbenikov na območju nekdanje Jugoslavije.

Gibonni je za svoje ustvarjanje prejel že 43 Porinov, največjih glasbenih priznanj na področju glasbe. Los Angeles Times ga je pred leti uvrstil med 15 najbolj obetajočih glasbenikov na svetu iz ne-angleško govorečega tržišča.

Komentarji (2)

Ptujčan (ni preverjeno)

Ja no... večina okoliških prebivalcev nas je od tega mela le to, da nismo mogli v miru spat in naši otroci tudi ne. Pač ne bom tega razumel, zakaj mora biti glasba tako glasna, da se čuje še nekaj km okrog. Saj tisti, ki so tam, dovolj čujejo, še štople si morajo v uhe tlačit, da ne oglušijo. Ni mi jasno, zakaj moramo na silo še mi poslušat, ki nismo kupili kart za koncert. Tak da županja, daj prosim uredi, da so najvišji dovoljeni decibeli za par deset nižje, kot je to blo.

Nekdo (ni preverjeno)

Se strinjam. Bil na koncertu. Jakost zvoka, sploh nizkih tonov je bila za nas obiskovalce blizu odra na takšni jakosti, da se res vprašaš ali je tonski mojster čisto gluh. Res škoda da takšne mojstre, kateri tako redko prihajajo na Ptuj, ne ozvočuje nekdo ki ve kaj dela. Sploh ker so takšne manjše koncertne avenije ponavadi najboljše. Zaradi zvočnega pritiska, ki je nastajal in povsem preobremenil naše bobniče, je bil slabo razločen instrumental. Drugače pa koncert pravo doživetje, poln emocij in komedije z vrhunskim bendom. Ja Gibonni nam je postregel tudi precej šal na svoj račun in račun svojega benda. Nimaš kaj, tip je vsestranski performer in karakter. Vreden vsakega centa, če vem je njegov stil glasbe všeč.

Starejše novice