Po desetletju truda, preprek, a jasne vizije zdaj Ptuj naposled dobiva urgentni center.

Desetletja truda, želja in preprek, a le še malo in prva lopata bo zapičena. 7. februarja je minister za zdravje Janez Poklukar podpisal pogodbo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra z izbranim ponudnikom Medicoengineering. 

»Z izgradnjo urgentnega centra bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči.

Pacientom bo tako zagotovljena zdravstvena obravnava na enem mestu, bistveno pa se bodo izboljšale možnosti diagnostične in terapevtske obravnave,« so ob podpisu izpostavili na ministrstvu za zdravje.

Delno ga bo financirala država, delno bolnišnica in občine

Država bo iz proračuna zagotovila 3,43 milijona evrov, skoraj milijon še iz naslova prodaje štirih zemljišč, dvanajstih stanovanj in garaže na območju bolnišnice.

Ob tem bo bolnišnica sama dodala 1,55 milijona evrov, že nekaj časa pa na začetek gradnje čaka tudi 300.000 evrov s strani devetnajstih občin Spodnjega Podravja in približno enaka vsota donacij regijskih podjetij.

Celotna vrednost projekta je približno 4,5 milijonov evrov

Med večjimi donatorji sta bila Perutnina Ptuj, v sklopu Taluma pa še več manjših podjetij in posameznikov. Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma je povedal, da so prav danes sredstva nakazali na račun ptujske bolnišnice. Gre za nekaj več kot 337 tisoč evrov. 

»Nismo tudi zadovoljni s tem, ker je to edini urgentni center, kjer smo morali prebivalci lokalnega okolja pomagati pri izgradnji,« je bil kritičen Drobnič. 

Kako bo videti ptujski urgentni center?

Objekt bo dvoetažen, v obeh nadstropjih pa se bo navezoval na obstoječo stavbo, zaključen bo z ravno streho. 

V kleti bodo tehnični prostori, na stiku med starim in novim objektom bo transportno dvigalo za potrebe lekarne, v kleti pa bodo še prostori za sterilizacijo in širitev lekarne. 

V pritličju bo urgentni center. V čakalnici bo sprejem iz katerega se dostopa v triažni prostor, nato naprej v ambulante in izolacijsko sobo z ločenim vhodom. 

Prostor bo tudi za manjše kirurške posege, operacijska soba, prostor za reanimacijo in opazovalna soba. Center bo imel tudi prostor za varnostnika, policijo in voznike reševalnih vozil ter sanitarno-toaletne prostore. 

V sklopu projekta pa bodo uredili tudi neposredno okolico in nekaj parkirnih mest. 

Kako bo urgentni center koristil bolnikom?

Zakaj je ptujski urgentni center tako izjemnega pomena? Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, razloži, da danes bolnik ali poškodovanec, ki potrebuje nujno zdravljenje najprej pride v zdravstveni dom ali na prvo pomoč, kjer se v starih, preozkih prostorih drenja s številnimi drugimi bolniki. 

Primer. Če ta bolnik potrebuje še internista, pa mora na drugo stran bolnišnice, kjer se njegova obravnava nadaljuje. Temu bo z izgradnjo urgence konec, ambulante bodo v urgentnem centru skupaj, med seboj bodo sodelovale. 

Izgradnja je pomembna tudi za oddelek internistov, ki bodo naposled dobili sodobno opazovalnico

Pevec dodaja, da v urgentnem centru pričakujejo približno 35 tisoč bolnikov letno. Ptujska bolnišnica namreč pokriva območje, ki na meji z Ljutomerom sega do Koga. 

»Danes več ne velja, da je dovolj ena ura za oskrbo najhuje prizadetega, poškodovanega, obolelega bolnika, ampak da je potrebno v tridesetih minutah tega bolnika stabilizirati in pripraviti na nadaljnjo obravnavo,« izpostavlja Pevec in dodaja, da glede na okoliš, ki ga bolnica pokriva, argument, da urgentni center na Ptuju ni potreben, ne pije vode.

Nova era za Spodnje Podravje 

»Veliko vzponov in padcev nas je okrepilo in ohrabrilo, da smo vztrajali in z aktualnim ministrom za zdravje  dosegli dogovor,« je ob današnji položitvi temeljnega kamna dejala direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah. 

Dogodka pa se je z zadovoljstvom udeležil tudi minister za zdravje Janez Poklukar. Minister je priložnost izkoristil še za napoved obnove lekarne in željo po novem magnetno resonančnem aparatu. 

Starejše novice