Čas je, da si snamemo maske, kurenti in koranti bodo odložili zvonce, pokači pospravili svoje biče. Čas je za pokop pusta.

Današnji dan predstavlja vrhunec pustnega veseljačenja, zadnji dan nore zabave in dan, ko smo še zadnjič kdorkoli in karkoli si želimo.

Odložili delo in se pridružili zabavam v mestu

Marsikje po Sloveniji na pustni torek pripravljajo povorke in druga rajanja, a le na Ptuju s tem praznikom živi celo mesto. Opoldne so številne trgovine in podjetja zaklenila vrata, tudi mestna uprava dela le dopoldne. 

Delavci so se pridružili zabavam v mestu in tamkajšnjih lokalih. Otroci in odrasli se po ulicah sprehajajo v maskah, še zadnjih dan poslušamo donenje zvoncev.

V popoldanskih urah je čas za pokop pusta in s tem zaključek Kurentovanja. 

Oblast v mestu znova prevzema županja Nuška Gajšek, ki je na otvoritveni etno povorki ključe do mestnih vrat predala 19. princu karnevala Francescu Guffanteju, ptujskemu mestnemu sodniku.

Po tem, ko je princ karnevala vrnil mestno oblast županji, so pusta na sodnem procesu obsodili na smrt in kasneje pred mestno hišo tudi zažgali in pokopali.

Tradicionalni pokop pusta, ki so ga izvedli člani Kulturno umetniškega društva društva BARON in člani Prosvetnega društva Prvenci-Strelci.

S tem se je končala vladavina pusta in maske se bodo za lep čas poslovile od mestnih ulic in trgov. 

Komentarji (1)

GRANATA (ni preverjeno)

Dobro. Naslednja pijanka je bo 8.marec. Se nažeremo...

Starejše novice