Foto: Jaka Arbutina
Maribor je danes obiskal predsednik republike Borut Pahor, ki je svoj obisk zaključil v Domu Danice Vogrinec Maribor, med katerim je stanovalki doma, 106-letni Matildi Vernik, predal repliko jabolka navdiha.

Po uvodni seznanitvi z ukrepanjem po razglasitvi epidemije je predsednik republike Borut Pahor obiskal Prvo gimnazijo Maribor, kjer se je z dijaki zaključnega letnika pogovarjal o maturi in šolanju od doma.

Obisk je nadaljeval v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, kjer se je z vodstvom kliničnega centra in Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor pogovarjal o izzivih, s katerimi se soočajo v epidemiji.

Svoj obisk v Mariboru je zaključil z obiskom Doma Danice Vogrinec, kjer je direktorju Doma Marku Slaviču predal jabolko navdiha za varovanko doma 106 let staro Matildo Vernik, ki se kot herojka korone ni mogla udeležiti vročitve priznanja pretekli teden v Vili Podrožnik. 

»Danes imam to prijetno dolžnost, da vročim repliko jabolka navdiha. Mineva dobro leto, odkar sem se odločil, da podelim jabolko navdiha vsem tistim, ki so v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da je življenje teklo kar se da normalno. Danes bo to jabolko navdiha prejela Matilda Vernik, herojinja korone, v znak hvaležnosti za njen prispevek pri premagovanju epidemije,« je ob predaji jabolka navdiha povedal Borut Pahor.

Pahor prejel prvo 'Danico'

Direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič je Pahorju ob obisku kot prvemu podelil priznanje po imenu Danica, in sicer zaradi Pahorjeve večletne podpore pri razvoju doma.

»Rad bi se vam posebej zahvalil, na neki način ste naš veliki navdih. Čudovito je videti v očeh eno prepričanje, da smo naposled iz najhujšega. Ni še konec, vendar smo iz najhujšega. Vas in vse okrog nas vabim, da poskušamo po najboljših človeških močeh zdržati še te tedne, mogoče mesece. Poteka cepljenje, to je prelomnega pomena, večja je prekuženost prebivalstva, strokovnjaki nam dajejo upanja, da lahko na poletje gledamo z večjimi pričakovanji,« je ob obisku Maribora in ob prejemu priznanja poudaril Pahor.

Mariborska »zapisničarka« življenja Boruta Pahorja

Predsednik Pahor se je srečal tudi s stanovalko Ani Belino, ki mu vsako leto pokloni album, ki ga oblikuje iz časopisnih prispevkov. 

»Lahko bi vas že vzel za svojo sodelavko. Prisežem, da prav zares, ko potrebujemo kakšno informacijo o mojem opusu dela, pogledamo v vaš zvezek. Tako rekoč ste postali uradni zapisnikar mojega življenja in dela in vas prosim, da to delate še naprej z enako mero natančnosti, ker če kar narobe povemo javnosti, ste zato krivi vi,« je Pahor v smehu ob srečanju dejal stanovalki Doma Danice Vogrinec Ani Belina. 

Kaj je Pahor počel v Mariboru?

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sprejel povabilo poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije Srečka Šestana, da obišče vse regijske štabe civilne zaščite po Sloveniji in se seznani s stanjem in posebnostmi naporov pripadnikov civilne zaščite v posameznih regijah. Obiskal je že notranjsko, zahodnoštajersko, pomursko, gorenjsko, severnoprimorsko, podravsko, obalno in dolenjsko regijo ter Posavje in Zasavje.

Tako je danes Pahor obiskal še Maribor, kjer se je sestal s štabom Civilne zaščite za Vzhodno štajersko regijo. Predsednika republike so sprejeli župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan in poveljnica Civilne zaščite za Vzhodno Štajersko Ivana Grilanc.

Predsednik Pahor se je seznanil z izvedenimi aktivnostmi civilne zaščite v Vzhodno štajerski regiji ob prvem in drugem valu nove koronavirusne bolezni v Sloveniji.

Starejše novice