Foto: Matej Štegar
Posledice obilnega deževja se še kažejo, ni še čisto znano, kolikšna in kakšna je škoda. Fotografije nazorno kažejo, s čim so se zadnje dni borili gasilci, policisti, domačini.

Vzhod Slovenije jo je med obilnim deževjem, ki je trajalo nekaj dni, slabo odnesel. Posebno hudo je bilo v Halozah in Slovenskih goricah. 

Sanacija ne bo mačji kašelj ... 

Sanacija plazov in vse nastale škode pa bo močno oklestila občinske proračune. Združenje občin Slovenije ob zadnjem obilnem deževju, zaradi katerega so se sprožili tudi številni plazovi, pristojne poziva k razmisleku o spremembi zakonodaje s področja naravnih nesreč.

Združenje je opozorilo, da bo sanacija močno obremenila občinske proračune. Zato pozivajo k spremembi področne zakonodaje, ki bo občinam olajšala dostop do pomoči države, ter k vzpostavitvi sistema, s katerim bi lahko pomoč zagotovili tudi za odpravo lokalnih oziroma regijskih nesreč, ki jih je v zadnjih letih vedno več.

Pristojno ministrstvo še pozivajo, naj poskuša zagotoviti podlage za črpanje sredstev iz podnebnega sklada za odpravo posledic naravnih nesreč.

Poplave Pesnice, plaz v Orešju, razbesnela Mura

Matej Štegar je Ptujčan, ki ga posebno navdušuje lov na nevihte, iskanje vremenskih ekstremov. Te spretno lovi v svoj objektiv, med zadnjim obilnim deževjem pa je postregel z naborom fotografij in videov.

Obenem je eden izmed skrbnikov strani Meteoinfo Slovenija. 

Ta dokumentacija iz zraka pokaže izredne razsežnosti deževja, ki je zajelo te kraje. 

Starejše novice