Slika je simbolična.
Po zaprtju tovarne v Hočah Magna napoveduje veliko naložbo in 300 novih delovnih mest na Madžarskem.

Avtomobilski koncern Magna je na začetku leta napovedal zaprtje obrata lakirnice v Hočah. Avtomobilska skupina je odločitev o ustavitvi proizvodnje utemeljila z razmerami na trgu in trenutnimi potrebami kupcev.

Dejavnosti, povezane z lakiranjem, so preselili v Gradec, ob čemer so iz podjetja sporočili, da bodo skušali čim večjemu številu zaposlenih zagotoviti delovna mesta znotraj skupine.

Spomnimo. Hoška občina je leta 2019 zagotovila potrebna zemljišča za širitev Magne, potekali pa so tudi postopki za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za obrat za karoserije in montažo avtomobilov. Namesto da bi prišlo do širitve, je zgodba dobila precej klavrni konec. Slovenski delavci so ostali brez dela, ali pa se morajo po novem voziti na delo v Gradec.

Zato še toliko bolj preseneča zadnja poteza Magne. Kot poroča spletna stran Automobilwoche, so napovedali, da bodo širili proizvodne zmogljivosti v naši neposredni bližini, to je na Madžarskem.

Sprva naj bi zaposlili 240 ljudi, izdelovali bi produkte za karoserije in šasije

Kanadsko-avstrijska avtomobilska multinacionalka Magna Steyr namerava zgraditi novo tovarno v Vecséju na Madžarskem in s tem razširiti svojo prisotnost v vzhodni Evropi. V prvem koraku naj bi zaposlili več kot 240 ljudi.

Kot navaja Automobilwoche, bo nova tovarna v mestu Vecsés na Madžarskem na površini 419.000 kvadratnih metrov izdelovala produkte za karoserije in šasije. Začetek serijske proizvodnje je predviden leta 2025.

Kot so zapisali na spletnem portalu Automobilwoche, naj bi komponente dobavljali »dvema evropskima prvovrstnima proizvajalcema originalne opreme.«
Dodajajo, da je Magna v izgradnjo nove tovarne vložila več kot 50 milijonov evrov. Skupaj naj bi družba ustvarila več kot 300 novih delovnih mest.

»Magna že desetletja ceni proizvodne in inženirske talente Vzhodne Evrope in veseli nas, da lahko ponovno razširimo naše dejavnosti in ustvarimo nova delovna mesta v regiji,« je povedal John O'Hara, predsednik skupine za karoserije in šasije Magne.

Širjenje proizvodnje tudi v Severni Makedoniji

Svoje poslovanje v vzhodni Evropi Magna širi tudi v Severni Makedoniji. 

Le nekaj mesecev po tem, ko je Magna v Strugi v Severni Makedoniji slavnostno odprla svojo prvo tovarno, so pred dnevi v kraju Štip položili temeljni kamen za drugo.

»Ponosni smo, da širimo svoj odtis v tej regiji in se veselimo našega nadaljnjega sodelovanja,« so ob tem sporočili iz Magne.

Komentarji (1)

mariborčan (ni preverjeno)

tistim ki so zajebali to plodno zemljišče na kateri sedaj stoji magma
ŽELIM
da jim sin zeta domov pripelje
to je najhujša kazen za družino

Starejše novice