Foto: Nika Škrilec
24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni so zaključili s slovesno prireditvijo in podelitvijo nagrad najboljšim pilotom.

V Murski Soboti smo bili te dni priča nepozabnim prizorom, na nebu je vsak dan letelo več kot 130 pisanih balonov, ki so dali pomurski ravnici pravi pravljični pridih. 

Tekmovalo je 105 ekip iz kar 32 držav

Da se je v Murski Soboti cel teden odvijal pravi balonarski spektakel, nakazuje tudi dejstvo, da je na tokratnem svetovnem prvenstvu sodelovalo kar 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav.

Pripravili pa so tudi posebne 'fiesta' balone različnih barv in oblik ter balone za komercialne balone, kar je skupno zneslo več kot 130 balonov na nebu. 

Med tekmovalci tudi tri slovenske ekipe, med njimi en Pomurec

Na svetovnem prvenstvu so sicer poleg vseh tujih tekmovalcev sodelovale tudi tri slovenske balonarske ekipe, med katerimi je bil tudi Pomurec Dejan Buzeti.

Kako pa so se odrezale naše ekipe?

Najboljši med slovenskimi ekipami je bil tokrat Vito Rome, ki je zasedel zavidljivo 6. mesto, na 45. mestu je pristal Jernej Bojanovič, Dejan Buzeti pa se je uvrstil na 80. mesto. 

Pester spremljevalni program navdušil obiskovalce

Organizatorji so poleg prvenstva poskrbeli tudi za bogat spremljevalni program. Obiskovalcem so bile tako vsak dan na voljo številne prireditve, koncerti, razstave, animacija za otroke in delavnice.

Med drugim so pripravili tudi tekmovanje z baloni imenovano 'key grab'letalski miting z zanimivimi letalskimi akrobacijami, vzlet plinskih balonov, družinski balonarski dan, koncert priljubljene pevke Neishe, klovna in animacijo za otroke, 'fly in' ter 'fly out' dogodek, za konec pa še posebno nočno iluminacijo balonov na letališču imenovano 'night glow'

Najboljši pilot tokratnega svetovnega prvenstva je Stefan Zeberli

24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni pa se zdaj vendarle poslavlja. Organizatorji so na letališču Murska Sobota pripravili slovesno zaključno prireditev s podelitvijo nagrad in priznanj najboljšim pilotom. 

Najboljši pilot svetovnega prvenstva je postal Stefan Zeberli iz Švice, ki je z 24,393 točkami dosegel 1. mesto.

»Zame je to velik dosežek, to, da sem med toliko tekmovalci pristal na 1. mestu se mi zdi kot sanje. Zahvalil bi se rad vsem, ki so tu. Vse je bilo super organizirano, imeli smo lepo vreme, poleti so bili super, vse je bilo čudovito. Za konec bi se rad zahvalil predvsem moji ekipi. Veliko mi pomeni, da imam tako dobro ekipo, ki mi je pomagala zmagati na tem tekmovanju, najlepša hvala,« je ob razglasitvi povedal Zeberli.

Na 2. mestu je pristal Japonec Yudai Fujita, ki je dosegel 23,138 točk, 3. mesto pa je zasedel Nicolas Schwartz iz Francije z 22,560 točkami. 

»Dokazali smo, da smo dobri organizatorji in, da je Prekmurje pravi raj za balonarje«

Z izvedbo svetovnega prvenstva v Murski Soboti so bili organizatorji nadvse zadovoljni. Kljub sprva slabim vremenskim napovedim ter gneči na cestah se je na koncu vse odvilo točno tako, kot so si zamislili ali pa še bolje.

Kot so še dodali, so se tudi številni tekmovalci iz vseh koncev sveta v naših krajih dobro počutili, Slovenija oziroma Prekmurje pa se jim zdi lepa in gostoljubna dežela. 

»Kar smo še posebej veseli je to, da smo te dni svetu dokazali, da smo dobri organizatorji. Pomembno pa je tudi to, da smo vse tekmovalce in obiskovalce iz tujine prepričali, da je Slovenija, še posebej pa Prekmurje, polno lepe narave, gostoljubnih ljudi in pravi raj za balonarje,« je zadovoljno poudaril Štefan Pavlinjek, organizator balonarskega prvenstva.

Svetovno prvenstvo takšnih razsežnosti je sicer tako za Slovenijo kot tudi za Prekmurje izredno velik dosežek in hkrati tudi promocija, zato so nanj ponosni tudi na Mestni občini Murska Sobota.  

»Hvala vsem, ki ste kakorkoli sodelovali pri organizaciji tega prvenstva, odlično ste opravili svoje delo. Hvala tudi za vse čarobne trenutke na nebu ob jutrih in večerih. Prepričana sem, da je marsikatero oko iskalo na nebu svoj čarobni utrinek in, da je marsikateri fotoaparat zabeležil te čudovite trenutke na nebu.

Želim si samo, da bi kateri izmed teh posnetkov pristal tudi v arhivu zgodovine balonarjev in mogoče čez leta ali desetletja postal pričevalec tega spektakularnega dogodka,« je ob zaključku svetovnega prvenstva povedala Bernardka Ružič, podžupanja Mestne občine Murska Sobota. 

Starejše novice