Slika je simbolična.
Koliko klora je v pitni vodi? Mestnemu svetniku se zdi, da voda iz javnega vodovoda vsebuje več klora, kot ga je včasih. Kako mu odgovarja Komunalno podjetje Ptuj?

Svetnik mestne občine Ptuj Sergej Ivanuša iz Državljanskega gibanja RESNI.CA je na prejšnji seji mestnega sveta izpostavil, da naj bi po opažanjih občanov voda iz javnega vodovoda vsebovala več klora, kot ga je v preteklosti. 

»Ali analize pokažejo večjo vsebnost klora,« se sprašuje. Vodstvo občine je zaprosil za podatek, zakaj je temu tako? 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

»Bela barva vode posledica v vodi raztopljenega zraka«

Komunalno podjetje Ptuj mu je odgovorilo, da pitna voda iz javnega vodovodnega omrežja od leta 2018 naprej vsebuje majhno količino prostega klora, v preteklosti pa klora razen v izrednih primerih in lokalno v vodi ni bilo. 

»Bela voda ne pomeni prisotnosti klora v vodi, pač pa je bela barva vode posledica v vodi raztopljenega zraka,« pojasnjujejo. 

Pri dejavnosti vodooskrbe uporabljamo sicer uporabljajo oksidacijsko/dezinfekcijsko sredstvo natrijev hipoklorit.

Klorov preparat – natrijev hipoklorit uporabljajo za oksidacijo železa in mangana pred filtracijo vode na globinskih vodnjakih. Posredni učinek je rahla dezinfekcija vode.

Kot razlagajo, se doziranje natrijevega hipoklorita izvaja z namenskimi dozirnimi črpalkami, ki se krmilijo z impulzi iz merilcev pretoka vode. Dozirana količina je odvisna še od lastnosti vode na posameznem vodnem viru. 

»Za merjenje količine prostega klora v vodi imamo na vseh filtracijah nameščene on-line merilnike za stalno merjenje prostega klora,« pojasnjujejo: »Izmerjene vrednosti so sproti vidne v nadzornem sistemu vodovoda.«

Dodatno na mestu doziranja dvakrat tedensko izmerijo količino prostega klora v vodi: »Nadzor nad dezinfekcijo in meritve izvajata odgovorna oseba za pitno vodo in strokovni delavec za kvaliteto vode.«

Vsebnost klora ne presega dovoljene vrednosti

Ob tem poudarjajo, da količina prostega klora v distribuirani vodi ne presega vrednosti 0,080 miligramov na liter vode. 

Če bi izvajali dezinfekcijo zaradi resne mikrobiološke onesnaženosti vode, bi lahko količina prostega klora na pipi končnega uporabnika znašala do 0,50 miligramov na liter vode.

Koliko klora na leto se porabi za dezinfekcijo?

Že lani je mestnega svetnika Milana Klemenca iz svetniške skupine Liste Andreja Čuša zanimalo, koliko klora na letni ravni porabi Komunalno podjetje Ptuj.

Porabo natrijevega hipoklorita po letih so v Komunalnem podjetju Ptuj prikazali v spodnji tabeli. 

Pojasnjujejo, da je osnova 15 odstotna vodna raztopina NaOCl, ki je nestabilna in ji koncentracija s časom pada. Za izračun prostega klora v vodi je uporabljena maksimalna teoretična vrednost 15 odstotkov in skupno načrpana količina vode na vodnih virih. 

Vir: Komunalno podjetje Ptuj

Komentarji (2)

tino (ni preverjeno)

Ne samo klor,dejansko je voda iz pipe strupena

Marburg ad drau (ni preverjeno)

laznivi komunisti!!!!!voda smrdi po kloru-vendar v njej ni klora!!!!placajte cucki!!!!

Starejše novice