Nedeljski pogin rečnih galebov na Ptujskem jezeru pomeni pravo katastrofo. Poginulo je namreč kar 10 odstotkov celotne populacije rečnih galebov na njihovem najpomembnejšem slovenskem gnezdišču.

V nedeljskih popoldanskih urah so na Ptujskem jezeru opazili mrtve rečne galebe. Ptujski gasilci so nekaj poginulih živali pobrali in jih predali dežurnemu delavcu veterinarsko higienske službe. Strokovnjaki pa predvidevajo, da gre za zastrupitev, saj je poginilo 150 rečnih galebov.

Natančen vzrok zastrupitve bodo razkrile šele laboratorijske analize. Strup je moral biti zelo učinkovit, saj so posamezne živali kar med letom padale v jezero, ob prihodu na kraj pa jih niso mogli več rešiti.

FOTO: Maks Sešlar

Do okužbe je verjetno prišlo na njivah

Poginjene ptice so ob nasipu Ptujskega jezera prvi opazili mimoidoči in obvestili ornitologe, ki so se takoj odzvali. Našteli so 150 mrtvih rečnih galebov. »Pojavilo se je tudi nekaj mrtvih ujed, ki smo jih opazili na bližnjih njivah. To pa je verjetno posledica tega, da so se te prehranjevale na poginulih pticah, kot mrhovinarji,« pravi varstveni ornitolog DOPPS Tilen Basle.

Poginjene ptice je prevzela veterinarsko higienska služba. Ornitologi sklepajo, da so rečni galebi v stik z zanje nevarno snovjo prišli na okoliških njivah.

»Prizadelo je samo rečne galebe in ne drugih vodnih ptic, niti rib. Za rečne galebe je značilno, da se sploh v tem času prehranjujejo na njivskih površinah,« še pripoveduje Basle.

To potrjujejo tudi mimoidoči, ki se rekreirajo ob Ptujskem jezeru. Nekateri sumijo številna škropiva. »Sigurno je čudno, samo ne vem zakaj,« pravi Mira, Majda pa dodaja: »Kar špricajo, ne. Imam soseda, ki tako šprica, da veter nese zelo prek njive.«

FOTO: Maks Sešlar

Poginilo skoraj 10 odstotkov celotne populacije

Gnezdišče rečnih galebov na Ptujskem jezeru je najpomembnejše v Sloveniji. Svoj dom je tu našlo okoli 800 parov rečnih galebov, a zdaj je poginilo kar 150 ptic. Pravi vzrok množičnega pogina pa bodo pokazale šele laboratorijske preiskave. Ornitologi upajo le, da medtem ne bo novih poginov.

»Ta številka je približno 10 odstotkov celotne populacije, s tem pa tudi skoraj 10 odstotkov celotne slovenske populacije. Lokalno gledano, gre za katastrofo,« še dodaja Tilen Basle.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice