Foto: ministrstvo za okolje in prostor
Sanacija gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju je bila uspešna. Gume so odstranjene.

Evropska komisija je kot uspešno rešeno potrdila sanacijo gramozne jame v Lovrencu na Dravskem polju. 

Iz ministrstva za okolje in prostor so potrdili, da je Slovenije v zvezi z izvrševanjem sodbe evropskega sodišča ves čas sodelovala s komisijo in jo redno obveščala o sanaciji jame. 

Gume v gramozni jami ... 

Spomnimo. Evropska komisija je 1. oktobra 2012 odprla kršitev zaradi skladiščenja velike količine izrabljenih gum v gramoznici v Lovrencu na Dravskem polju

V začetku septembra lanskega leta je potekala zaključna čistilna akcija v gramoznici, minister Andrej Vizjak pa je takrat izrazil zadovoljstvo, da se sanacija zaključuje. 

Izvajalec izvršbe je iz gramoznice odstranil vse odpadke, ki so na omenjeni lokaciji ostali po predelavi odpadkov izvedeni s strani podjetja Albin Promotion iz Majšperka. 

Podjetje bi moralo odstranjene izrabljene gume oddati oziroma prepustiti zbiralcu odpadkov, jih oddati izvajalcu obdelave odpadkov ali prodati trgovcu odpadkov. A tega nikoli ni storilo. Ker je državi grozila visoka kazen Evropske komisije, se je lotila sanacije sama. 

Odstranili so 61.118 ton izrabljenih gum, 1074 ton odpadne tehnične gume in 2882 ton odpadka po sortiranju komunalnih odpadkov

Skupno je bilo odstranjenih 67.075 ton vseh odpadkov

Lastnica zemljišča je občina Kidričevo, ki bo izvedla zadnje faze sanacije. Gramozna jama bo sanirana z vnosom čistega zemeljskega izkopa, ki je nastal ob gradnji obvoznice v neposredni bližini saniranega območja, so še zapisali na ministrstvu. 

Vpliv na zdravje je grozljiv

Civilna iniciativa Gibanje za Kidričevo pa je že pred leti opozarjala na vprašanje, ki ga vsi pozabljajo. Kako vsi ti pozabljeni odpadki v kombinaciji s težko industrijo Kidričevega vpliva na zdravje ljudi?

»Voda v Spodnjem Podravju je prekomerno onesnažena in lahko se zgodi, da čez leto ali dve ne bo več pitne vode. Večji problem pa je podtalnica v Kidričevem, s katero se oskrbuje 75.000 ljudi iz devetnajstih občin,« je leta 2019 povedal Branko Štrucl iz Civilne iniciative Gibanje za Kidričevo.

Podjetje, ki zaslužno za te prizore, je medtem pristalo v stečaju, domačini pa so v isti gramoznici celo opazili nove kupe gum in drugih odpadkov. To pomeni, da so jih sproti dovažala še druga podjetja ali posamezniki, saj dostop do gramoznice ni zavarovan. Temu je zdaj, po desetletju, končno konec. 

Starejše novice