V 272 postopkih je zdravstveni inšpektorat ugotovil, da so zdravstveni delavci z vektorskimi cepivi, ki so registrirana za starejše od 18 let, cepili 250 mladoletnih oseb. Največ kršiteljev so zaznali prav v Mariboru.

V Sloveniji sta za cepljenje mladoletnikov, starejših od 12 let, odobreni mRNK cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech in Moderna. Kljub temu pa je zdravstveni inšpektorat uvedel 272 postopkov glede domnevnega cepljenja mladoletnih oseb z vektorskimi cepivi.  

Gre torej za cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let, saj sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. 

Zdravstveni inšpektorat je za uredništvo pojasnil, da je bilo od skupno 272 mladoletnih oseb, ki so bile obravnavane, 250 dejansko cepljenih z vektorskim cepivom.

249 primerov odstopili zdravniški zbornici

Skladno s pravili so 249 primerov odstopili Zdravniški zbornici Slovenije, en primer pa Zbornici zdravstvene in babiške nege, saj sta navedeni zbornici pristojni za strokovni nadzor nad izvajalci cepljenja.

»V ostalih primerih je šlo za administrativne napake pri vpisu v Elektronski register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju - eRCO, ki so jih izvajalci cepljenja že v času nadzora sami odpravili,« dodajajo na zdravstvenem inšpektoratu. 

Tako je kar v 250 primerih prišlo do cepljenja z vektorskimi cepivi, ki so dovoljena samo za cepljenje odraslih oseb. Pri tem pa pridobljeni podatki kažejo, da ne gre za napake pri vnosu podatkov v elektronski sistem cepljenja. 

Največ primerov v mariborskem zdravstvenem domu

Mladoletniki so odmerke cepiva Janssen prejemali od spomladi, ko smo prvič prejeli to cepivo, pa vse do konca septembra, ko je minister za zdravje Janez Poklukar začasno ustavil cepljenje s tem cepivom.

Največ mlajših oseb do 18 let je odmerek vektorskega cepiva prejelo prav v Mariboru. Podatki zdravstvenega inšpektorata kažejo, da je bilo v mariborskem zdravstvenem domu 34 primerov cepljenja mladoletnikov, prva mladoletna oseba pa je bila v Mariboru s cepivom AstraZeneca cepljena že februarja.

Pri tem so nekatere mladoletne osebe, gre za deset oseb, prejele tudi dva odmerka cepiva. Največ mladoletnih posameznikov, in sicer 23 oseb, pa je bilo v mariborskem zdravstvenem domu cepljenih s cepivom Janssen.

Razkriti podatki portala kažejo tudi, da so z vektorskimi cepivi cepili tudi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, o čemer smo že poročali, poleg tega pa tudi v Zavodu za usposabljanja, delo in varstvo DornavaZdravstvenem domu Lendava, pa tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota ter Zdravstvenem domu Ljutomer in Zdravstvenem domu Ormož.

Po podatkih zdravstvenega inšpektorata so deset primerov cepljenja mladoletnih oseb zabeležili še v Zdravstvenem domu Ptuj

Ni znano, koliko so bili stari mladostniki

Pri tem ni znano, koliko so bili stari mladoletniki, saj so na inšpektoratu zaradi varovanja osebnih podatkov te izbrisali. Prav tako ni znano, kdo so zdravniki, ki so cepili mimo pravil.

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer v inšpekcijskih pregledih preverjali le to, ali so zdravniki in drugi izvajalci med množičnim cepljenjem v sistem vpisovali napačne datume rojstva cepljenih. 

Starejše novice