Prostovoljstvo je temelj solidarne družbe, za to pa na Ptuju skrbi več srčnih posameznikov in posameznic. Županja Ptuja Nuška Gajšek je s sprejemom počastila dve.

Bliža se mednarodni dan prostovoljstva, zato je županja Ptuja Nuška Gajšek slavnostno sprejela dve ženski, prostovoljki z veliko začetnico. 

Naj prostovoljki leta 2021 v Mestni občini Ptuj sta Marija Pralija in Silva Ilec. Obe delujeta v Društvu Optimisti Ptuj, v programu Starejši za starejše. Tako sta obiskovali starostnike, se z njimi pogovarjali, pomagali pri prevozih, pomagali pa sta tudi pri izdelavi in razdeljevanju mask za občane. 

»To smo že zadnjih nekaj let dokazali, da smo ženske tiste, ki družbo gor držimo,« se je pošalila ptujska županja ob slavnostnem sprejemu dveh prostovoljk, naj prostovoljk Ptuja. 

Dodala je, da je prostovoljstvo izjemnega pomena. Sicer je na Ptuju mreža razširjena, a si želi, da bi se za prostovoljstvo odločilo več mladih. 

Najprej je sama potrebovala pomoč, zdaj jo nudi naprej 

Ilec je v tem letu opravila preko 56 ur prostovoljskega dela, obiskovala je starostnike in jim tako lajšala osamljene dni. Kot prostovoljka pa deluje tudi v ptujskem domu starejših, kjer nudi pomoč in pogovor onkološkim bolnikom. 

»Ljudje se odtujujemo en od drugih. So takšne in drugačne zamere, eni smo cepljeni, eni nismo cepljeni. Se ločujemo, kar mi niti slučajno ni všeč. Ljudje smo vsi ena in ista družina,« pove Ilec. »Ljubezen bo rešila vso to navlako, ki je prišla,« še doda naj prostovoljka. 

Sama meni, da se vsak ne more lotiti prostovoljstva. Oseba za to potrebuje srčnost, doda pa, da se tega ne da naučiti. Človeka moraš začutiti, pove. 

Le sedeti in prisluhniti

Naj prostovoljka pa je tudi Marija Pralija, ki je v tem letu opravila preko petdeset ur obiskov starejših.

Razdelila je preko sedemdeset mask, podobno kot Silva Ilec pa je opravljala tudi prevoze za dostavo starostnikom iz trgovin. 

»Večinoma jih tare osamljenost. So večinoma vsi zaprti. Starejši se še bolj bojijo vseh teh situacij, ki so. Jim je težko,« pove Marija. 

Naučila se je predvsem potrpežljivosti, doda z nasmehom. Pove, da je glavno le prisluhniti. Sedeti in poslušati - to je dovolj, da nekomu polepša dan. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice