Slika je simbolična.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je danes v Predsedniški palači priredil sprejem ob podelitvi državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva za leto 2020.

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2020 je prejela Rožca Šonc, dolgoletna vodja programa Starejši za starejše, v katerega je bilo do sedaj vključenih skoraj 200 tisoč starejših.

Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Cveta Jazbec, Terezija Vidovič, Terezija Vivod, Mateja Kos in Marjeta Čič

Slavnostnega sprejema, na katerem predsednik države Borut Pahor najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljkam izroči nagrado in priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020, se je udeležila tudi državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Urška Ban.

Državna nagrada in priznanje na področju prostovoljstva za leto 2020 sta najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskih organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Priznanje tudi v roke Ptujčankama

Med nagrajenci s priznanji Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020 sta tudi Ptujčanki Terezija Vidovič in Marjeta Čič, obe sta priznanje prejeli za izjemne dosežke pri opravljanju prostovoljskega dela.

Terezija Vidovič je že v času zaposlitve veliko časa namenjala okoljski vzgoji otrok. Na šolska dvorišča je kot ena prvih uvajala »žive« vrtove in visoke grede. Po upokojitvi kot ambasadorka deluje na področju aktivnega staranja, medgeneracijskega povezovanja in narave. Posveča se delu s starejšimi, še posebej z dementnimi, ki jih obiskuje v okviru projekta Starejši za starejše.

Na Ptuju je organizirala akcijo za preprečitev poseka dreves v centru mesta. Kot prostovoljka izvaja animacijske delavnice za otroke, piše tudi avtorske pravljice. Terezija Vidovič je vsestranska prostovoljka, ki spreminja svet na bolje in pri svojem delu širi ljubezen do ljudi, narave in življenja.

Marjeta Čič je aktivna v Planinski zvezi Slovenije in številnih drugih nevladnih organizacijah, kar ji omogoča širši pogled in povezovanje znanj kot tudi organizacij. Od leta 2015 je članica odbora Planinstvo za invalide in osebe s posebnimi potrebami. Sodeluje pri pripravi, vodenju in izvajanju projektov.

Je pobudnica novih delovnih skupin Gluhi strežejo v planinskih kočah, Za slepe in slabovidne ni ovir, Skupaj premagujmo ovire, Paraplezanje, Aplikacija za planinske poti, dostopne invalidom. Veliko prostovoljskih ur nameni pripravi in izvedbi inkluzijskih pohodov. Vodi usposabljanja za strokovni kader za delo z invalidi in je soavtorica več publikacij na tem področju.

Marjeto Čič kreativnost in radovednost  vedno znova pripeljeta do tistih, ki so potisnjeni na rob družbe. Prostovoljsko delo povezuje z zanosom in prepričanjem, da lahko obrne svet na bolje. Njena aduta sta vsestranskost in usmerjenost k iskanju rešitev, z veliko mero vztrajnosti.  

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice