Slika je simbolična.
Letalski center Maribor se, kot kaže, še ni izkopal iz spirale problemov. Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije je vendarle odobrila uporabo opreme za zaščito pred točo, a le začasno.

Vsaj v prihodnjih treh mesecih bo letalo iz Letalskega centra Maribor vendarle lahko vzletalo ter pred temnimi oblaki in točo varovalo območje severovzhodne Slovenije.

A rešitve se iščejo prepozno, ugotavlja župan Dobrovnika.

»Danes se pogovarjati o obrambi proti točo in ne imeti nobene rešitve, je za mene totalno neodgovorno, predvsem neodgovorno do tistih, ki nič ne morejo,« pravi Marjan Kardinar, župan občine Dobrovnik. 

Težave z obratovalnim časom letališča

Vse, odkar je državna DRI upravljanje investicij, obratovalec mariborskega letališča, njihov obratovalni čas za vzlet letala za obrambo pred točo predstavlja velike nevšečnosti, tožijo v Letalskem centru Maribor.

Kot je danes dejal predsednik Letalskega centra Maribor, so vpeti v kadrovske zmožnosti DRI upravljanje investicij, ki pa nima dovolj ekip, da bi pokrivala daljši delovni čas.

»To pa v bistvu tudi pomeni naš delavni čas, ker če je letališče zaprto v bistvu tudi mi ne moremo leteti,« izpostavi Filip Tobias, predsednik Letalskega centra Maribor. 

Obratovalni čas letališča je od 9. do 17. ure, kot pa še pove predsednik letalskega centra, toča velikokrat preseneti ravno po tej uri, zato se sprašujejo, kako bodo reševali ta problem. Nekatere rešitve se že kažejo.

»Ena od opcij je Cerkvenjak, ki pa je, žal, samo vzletišče,« doda Tobias.

Upajo na kompromis za letenje iz Cerkvenjaka, če tega dogovora ne bo, je še ena možnost letenja na nezavarovanem letališču na Ptuju.

Prispevajo tudi posamezne občine

V skupni proračun poleg države sredstva za obrambo pred točo prispevajo tudi občine. A ta znesek je letos minimalen.

»Ta znesek, ki ga imamo sedaj namenjenega za obrambo pred točo, bo komaj zadoščal za to, da pokrijemo obrambo pred točo,« nam pove Darko Kralj, vodja zaščite proti toči na Letalskem centru Maribor. 

»Naš predlog je in predlog občine, imam tudi sklep občinskega sveta, da mora biti 50-odstotni kriterij po številu prebivalcev in 50-odstotni po površini. Se pravi, na tak način dobimo neko približek poštene delitve sredstev, ki bi ga vsaka občina morala dati. Danes nekatere občine dajo 1000 evrov, druge pa 5000. To se tako ne dela,« še pove župan občine Dobrovnik. 

Letalski center Maribor se v težavah, ki jim ni videti konca, utaplja, in če čim prej ne najdejo rešitev, se bojijo, da bo največji slovenski klub po skoraj sto letih moral med prvimi zapreti svoja vrata.

Starejše novice