Lansko Kurentovanje je za las ušlo protikoronskim ukrepom, letošnje pa se jim ne bo izognilo. Že 61. Kurentovanje bo v znamenju nove realnosti.

Prvič v zgodovini Kurentovanja so bili organizatorji primorani dogodek prestaviti na splet. Pod sloganom »Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine«, bo letošnje Kurentovanje med 2. in 16. februarjem pripovedovalo zgodbe, ki jih je zapisalo v svoji 60-letni tradiciji.

»To Kurentovanje bomo poskusili narediti svojevrstno in posebno, tudi zaradi vseh okoliščin, ki nas spremljajo. Verjamem, da Ptujčanke in Ptujčani, tudi vsi okoličani, ne bodo pozabili na tradicijo. Še več, še bolj jo bodo cenili, spodbujali in spoštovali, tudi zaradi tega, ker včasih, ko nam kaj odvzamejo, vidimo, kakšno pravo veljavo ima in koliko nam te stvari pomenijo,« pravi Nuška Gajšek, županja občine Ptuj.

Pri tem Gajšek poudarja, da si nadeja prijetnega Kurentovanja, s katerimi se bomo vsi naučili nekaj novega.

»To je priložnost za rast, za nadaljnji razvoj Kurentovanja in verjamem, da bo 62. Kurentovanje, tudi na podlagi izkušenj in tega, kar bomo doživeli letos, še bolj posebno in ga bomo pričakovali z večjo radostjo,« še dodaja županja.

Kljub obujanju tradicije pripravili nekaj novosti

Kot eden izmed najbolj zanimivih karnevalov na svetu pa ima Kurentovanje tudi izjemen turistični potencial, ki ga je treba negovati prav v upanju na čimprejšnji zagon turistične panoge.

Po lanskem jubilejnem Kurentovanju so se tudi letos želeli pokloniti tradiciji na način kot vsa pretekla letos, torej s povorkami, številnimi spremljevalnimi dogodki in druženji.

Sedaj pa so bili primorani zaradi epidemioloških razmer ves čas spreminjati scenarij in se prilagajati trenutnim ukrepom. Tako so temu primerno prilagodili celotni program Kurentovanja in ga preselili na splet.

Kurentovanje bo potekalo od 2. do 16. februarja, na Facebook in Instagram kanalu Kurentovanje in Visit Ptuj, ter na spletni strani www.kurentovanje.net.

»V sklopu programa bomo obujali spomine na pretekla Kurentovanja, odstirali bomo zanimiva zgodovinska dejstva in pripovedovali zgodbe, ki jih je zapisalo v 60. letni tradiciji. Ob tem pa bomo kljub vsemu ponudili nekaj novosti,« pravi direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Boljšec.

Natečaj za najboljši pustni krof in najboljšo pustno okrasitev

V okviru letošnjega Kurentovanja bodo organizatorji pripravili dva natečaja, in sicer za naj pustni krof in pustno okrasitev.

V sodelovanju s ptujsko enoto kmetijsko-gozdarskega zavoda bodo organizirali natečaj za naj pustni krof, v katerem se bodo lahko v ločenih kategorijah preizkusili ljubiteljski in profesionalni peki krofov, kjer bodo najboljšega v vsaki kategoriji primerno nagradili.

Izbirali bodo tudi naj pustno okrasitev, torej najizvirnejše okrasitve hiš, stanovanj in njihove okolice. Komisija bo okrasitev ocenjevala na terenu, na Ptuju in v okoliških krajih, od koder prihajajo etnografske in karnevalske skupine. Nagrade bodo simbolične, bodo pa zajemale bon v določeni vrednosti, ki ga bodo lahko nagrajenci koristili v eni izmed ptujskih gostiln, kakor hitro se sprostijo ukrepi.

»S to gesto, ne samo, da si želimo pristno pustno vzdušje, ampak želimo dati tudi podporo gostincem, ki se v teh težkih časih srečujejo s težavami in poslovnimi izgubami,« dodaja Tanja Srečkovič Bolšec.

Zabavni program bo popestril tudi Tadej Toš

Na pustno nedeljo, ko je tradicionalno potekala mednarodna televizijska povorka, bo mogoče spremljati etnografsko-zabavni televizijski program od 13. ure naprej z neposrednim vklopom na spletnem omrežju Kurentovanje.

Na pustni torek ob 12. uri pa se bo v obliki stand-upa predstavil Tadej Toš, ki bo na humoren način zbral vtise in naredil povzetek letošnjega, precej drugačnega Kurentovanja.

Vsako leto se za namene festivala pripravi tudi nova poštna znamka Kurentovanja. Ta bo tudi letos, poleg tega pa bodo preko spleta predstavili tudi vse že obstoječe poštne znamke. Seveda bodo v mestu na voljo tudi pustni krofi, mesto pa bo imelo pustno podobo, saj bodo v podobah kurentov in tradicionalnih pustnih likov zaživele ptujske ulice, izložbena okna in reklamni panoji.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice