Foto: Slavko Podbrežnik Dobnik
Lidl Slovenija in Radostne prireditve sta razglasila finaliste natečaja Lidlov mladi vinar 2019. Štajerske barve med njimi zastopa le Aleksander Zavec iz Vin Zavec, ki imajo vinograde v Halozah.

Sedemčlanska strokovna komisija je letos v okušanje prejela 52 vzorcev vin izpod rok 34 prijavljenih mladih perspektivnih vinarjev in vinark: 31 belih in 16 rdečih vin ter pet penin. V finalni izbor se je uvrstilo šest vin: dve beli, dve rdeči in dve peneči vini.

Izbranih šest vin je bilo premireno predstavljenih na letošnjem Slovenskem festivalu vin, naprodaj pa so tudi v vseh Lidlovih trgovinah po Sloveniji.

Ime absolutnega zmagovalca bodo razkrili 18. decembra na prireditvi Vinski univerzum v Ljubljani.

To so finalisti natečaja Lidlov mladi vinar 2019

Finalista v kategoriji belih vin sta Aleksander Zavec s sivim pinotom in Aljaž Sirk s chardonnayem.

V kategoriji rdečih vin sta strokovno komisijo najbolj prepričala Martin Erzetič z merlotom in Jakob Bizjak s cabernet sauvignonom, ki sta bila v isti kategoriji finalista že lani.

V novi kategoriji penečih vin sta se najbolje odrezala Petra Sanabor s penino Palidia in Klemen Čehovin s penino rose.

Foto: Vina Zavec, Facebook

Samo eden od finalistov je iz Štajerske

Med vsemi finalisti iz Spodnjega Podravja prihaja le Aleksander Zavec iz Vinarstva Zavec.

Sivi pinot vinarja Aleksandra Zavca je po besedah organizatorjev natečaja Lidlov mladi vinar je »sveže, aromatično vino, cvetlične in sadne note po poudarijo podaljšan, intenziven okus«.

Aleksander Zavec za domače vinograde skrbi že od mladosti. Uradne kmetijske izobrazbe nima, svoje obsežno znanje je nabral pri starših, v knjigah, v pogovorih z vinarji ter seveda s praktičnim delom tako v vinogradu kot v vinski kleti.

Poleg dela na domači kmetiji upravlja še mobilno polnilno linijo za vino v lasti Vinarske zadruge Haloze, vključen je tudi v projekt razvoja blagovne znamke Haloze - dežela tisočerih gričev. Kmetijsko dejavnost si želi dopolnjevati s turizmom, obiskovalcem pa poleg vina ponuditi še lokalno hrano iz Haloz.

Zgodba Vin Zavec se je začela leta 1995, ko so najeli prve vinograde, skozi leta pa so površine povečevali, vinograde pa obnavljali. Danes  v Vareji, Dravinjskem Vrhu in na Gorci pri Podlehniku obdelujejo 26 hektarjev vinogradov, zasajenih s trtami devetih različnih sort. Leta 2011 so predstavili blagovno znamko Vina Zavec.

»Izbor med finaliste natečaja Lidlov mladi vinar me je najprej presenetil, saj je bilo prijavljenih ogromno vinarjev z, verjamem, da vrhunskimi vini, kasneje pa sem bil seveda neizmerno vesel te potrditve našega dela in truda v vinogradih in kleti. Menim, da je največjo mero pri odločitvi odtehtalo tudi to, da na družinski kmetiji mladi sveže ideje povezujemo z izkušnjami in tradicijo prejšnjih generacij. Sodelovanje s trgovsko verigo Lidl vidim kot veliko priložnost za promocijo. Verjamem, da bomo naše vino in za njim stoječo zgodbo slovenskim kupcem dobro predstavili,« je povedal Aleksander Zavec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice