Slika je simbolična.
Na eni izmed ptujskih srednjih šol so opazili, da imajo mladostniki vedno več izkušenj z nadlegovanji.

Nevladna organizacija Ars Vitae, ki deluje na območju Spodnjega Podravja je prisluhnila ptujskim dijakom. Vse več se jih namreč sooča z zlorabami preko spleta. 

Na Šoli za ekonomijo, turizem in kmetijstvo na Ptuju so dijakom prvega letnika pokazali dokumentarec Ujete v medmrežju

Dokumentarec prikazuje odvisnost mladih od spletnih aplikacij ter tudi spolno nadlegovanje, do katerega pride preko spleta. Dokumentarec sta avtorja posnela na prav poseben način. Na avdiciji sta izbrala dekleta, ki so sicer polnoletna, a zgledajo veliko mlajša. 

S pomočjo strokovnjakov sta dekleta prepustila spletnim klepetalnicam pri katerih so uporabljale tudi kamero. 

S 15-letnimi ptujskimi dijaki so se pogovarjali o nadlegovanju

Člani društva so po ogledu dokumentarca opravili z dijaki še pogovor. Med pogovorom pa so prišli do šokantnih odkritij. 

Ugotovili so, da je tri četrtine dijakov že bilo v stiku s potencialnimi povzročitelji nasilja ali zlorab. 

Med temi ptujskimi dijaki so ugotovili, da jih je ena petina že doživela spolno nadlegovanje preko spleta ali telefona. Storilci so bili večinoma bivši partnerji, ki so poslane gole fotografije, ki so jih sicer dobili od bivših, pošiljali naprej. 

Dijaki so priznali, da v nobenem primeru niso poročali o nadlegovanju staršem ali šolskim delavcem. Nekaj jih je bilo izsiljevanih za denar, nekateri so ga tudi nakazali, a tega niso nikomur povedali. 

Po pogovoru z dijaki so na društvu ugotovili tudi, da še obstajajo dijaki, ki so mnenja, da se jim ne more nič zgoditi. Obenem je mnogo fantov prepričanih, da jih ženska ne more zlorabiti. 

Po ogledu dokumentarca so dekleta postala bolj prestrašena, saj so doumela, da se lahko take stvari zgodijo tudi v njihovem okolju. Fante je presenetilo predvsem to, da povzročitelji dolgo negujejo odnose z žrtvami in tako celo več kot leto dni ne razkrijejo pravega namena pogovora, kar je zloraba. Presenetilo jih je tudi, da so lahko povzročitelji ženske. 

Dijaki so na koncu sklenili, da če se že slikaš, se slikaj oblečen. Ugotovili so, da je treba nase paziti, četudi so že starejši. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice