Slika je simbolična.
Poletje je tu in s poletjem tudi cel šop dogajanja na ptujskih ulicah.

Tudi letos bo Ptuj prava zakladnica dogodkov, kjer se bo našlo kaj za vsakogar. Od plesnih, pevskih prireditev pa tudi dogajanje za ljubitelje umetnosti, hrane. 

Poletno festivalsko sezono je Salon Sauvignon že otvoril. Ptujčani so tako v poletje skočili z rujno kapljico v rokah. A sledi še veliko več. 

A degustacij še ni konec. Vinske pokušine v grajski vinski kleti potekajo vsako nedeljo ob 14.00 in 15.00. Tam lahko okusite vina iz okoliških vinogradov. 

Vrhunska vina in piva pa lahko degustirate tudi kar v rovu. V rovu pod Ptujskim gradom bodo okušanja piva in vina le s pomočjo brbončic v popolni temi. Degustacije piva bodo 4. junija, 10. julija, 7. avgusta in 4. septembra ob 18.00. Degustacije vina bodo 19. junija, 24. julija, 21. avgusta in 18. septembra ob 18.00. 

Prav tako si lahko ob sobotah, od 9.30 do 13.00, ogledate ptujsko grajsko tiskarno, kjer stoji rekonstrukcija Guttenbergove tiskarske preše iz 15. stoletja. 

Festival Arsana za ljubitelje glasbe in željne smeha

Tudi letos bo Festival Arsana pričel s svojimi dogodki na Panorami. 3. julija bomo lahko uživali ob operni glasbi na Opernem večeru na Panorami. Kot vsako leto bo tudi letos večer brezplačen. 

Arsanini dogodki se bodo nadaljevali še skozi cel mesec in tako se bomo lahko pozibavali ob brenkanju Vlada Kreslina in popevali hite z legendami, kot so Elda Viler, Oto Pestner, Nuša Derenda, Naturally 7, Perpetuum Jazzile in še mnogimi. Program Festivala Arsana je na voljo na tej obarvani povezavi.

Umetnost bo ostala in tako se spet vrača Art Stays

Na Ptuju pa si že dlje časa ne moremo predstavljati poletja brez festivala sodobne vizualne umetnosti Art Stays. 

Razstave boste lahko obiskali v Galeriji mesta Ptuj, Miheličevi galeriji, Dominikanskem samostanu, Ptujskem gradu, Galeriji Magistrat, Razstavišču Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, Galeriji FO.VI, odru na Slovenskem trgu in po ulicah starega mestnega jedra. 

Tudi letos pa bo festival na Ptuj pripeljal velika imena umetnosti, med njimi se bodo predstavili tudi Gal Weinstein, Faig Ahmed, Herbert Hamak, Erwin Redl, Julia Mangold, Tamara Kvesitadze, Roman Uranjek, Sasha Frolova in mnogi drugi. 

Festival bo potekal med 8. julijem in 18. septembrom, na otvoritvenem koncu tedna pa bo nastopila Sasha Frolova. 

Če pa se želite bolje podučiti o razvoju Ptuja, pa bo med 24. junijem in 5. decembrom v Salonu umetnosti potekala razstava Tri desetletja Ptuja v Republiki Sloveniji. Je interdisciplinarna razstava o razvoju Mestne občine Ptuj med letoma 1991 in 2021. 

Poletno dogajanje tudi med zidovi Dominikanskega samostana

Tudi med debele zidove Dominikanskega samostana bo prišlo poletje. Pričaral ga bo že Tadej Toš, ki bo poskrbel za pravo dozo smeha. Toš bo v samostanu že 24. in 25. junija. 

Le dan kasneje, 26. junija, bosta v Dominikanskem samostanu nastopila Ditka in Feri Lainšček, ki pa obiskovalcev ne bosta odpeljala »v goro, kjer škrati živijo«, saj bo nastop kar na južnem dvorišču samostana.

Le komu na te vroče dni ne paše hladen gin. Zadnja dva dni julija bosta prava poslastica za ljubitelje jazza, funka in gina. 

»Hir aj kam hir aj go« bo donelo skozi Ptuj, saj Sončni park obišče Magnifico. Z nežno akustiko bodo ljubitelje glasbe razvajali Tabu, ki bodo v Sončnem parku nastopili 11. septembra. 

Kinodvorane odprte, a na Ptuju raje pred platno na prostem

Tudi letos ne gre brez tradicionalnega Kina brez stropa, kjer si bomo lahko ogledali filmske mojstrovine pod milim nebom. Že prvega bodo, na dvorišču za Mestnim kinom Ptuj, predvajali 9. julija. 

Projekcije se bodo nato zvrstile ob petkih, sobotah in nedeljah v juliju in avgustu. A organizatorji bodo na nekaterih projekcijah goste presenetili tudi s kakšnim koncertom in dodatno ponudbo. 

Praznik občine letos bo

Ptujska poletna noč je praznik občine, ki na plano privabi mlade in stare. Z odri za vsak okus pa bo potekala tudi letos. Tako bo mesto zaživelo 30. in 31. julija. 

Poleg branja poezije še kapljica rujnega

Dnevi poezije in vina so kmalu postali prepoznaven festival, ki gosti številna velika pesniška imena z vsega sveta. A kaj gre odlično z branjem poezije? Vino, seveda. Letos se bodo tako predstavili tudi odlični domači vinarji.

Dnevi poezije in vina bodo ponudili pesniška branja, koncerte, vinske degustacije, vinsko-kulinarično promenado, pogovore in okrogle mize, pa tudi umetnost in otroški program. 

Poezijo bodo brali tudi Feri Lainšček, Ana Luisa Amaral, Peir Borkovec, Durs Grübein, za glasbo pa bodo poskrbeli Duo Silence, Hauptman in Kalyi Jag.

Poletje bo zajelo tudi gledališče

Škofjeloški pasijon bo spet uprizorjen na odrskih deskah Mestnega gledališča Ptuj. Škofjeloški pasijon je najstarejše ohranjeno dramsko delo v knjižni slovenščini. 

Zgodba je polna upanja, je svetla in prava dramska mojstrovina, ki jo je ustvarilo Mestno gledališče Ptuj v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. 

Predstava bo 1., 2. in 3. septembra ob 20.00. 

Najprej bodo ulice zasedli Rimljani, nato še graščaki

Ptujski Rimljani bodo med 19. in 22. avgustom zasedli ptujske ulice. Kot vedno, bodo Rimske igre tudi letos potekale v starem mestnem jedru in v Rimskem kampu Poetovio na Štukih. 

A Rimljani tudi na Ptuju niso varni. Presenetijo jih lahko barbari, ki se bodo skrivali po ptujskih ulicah in čakali na pravi trenutek za napad. 

Sledile bodo Grajske igre, ki bodo potekale 11. septembra na Ptujskem gradu. Tudi tokrat bodo Ptuj zasedle skupine graščakov od blizu in daleč, srečate pa lahko tudi kakšnega dvornega norčka. 

Vsak skriva svojo zgodbo ...

Festival ptujskih zgodb bo potekal med 24. in 26. septembrom v starem mestnem jedru. Tudi letos pa bodo zgodbe pripovedovali strokovnjaki in meščani, vsak s svojim pogledom. 

Ptujske zgodbe bodo pripovedovali po različnih lokacijah po Ptuju. Obiskovalci le pridejo in prisluhnejo zgodbam, ki jih piše mesto. 

Poskrbljeno bo tudi za lačne želodčke

Gostilna Ribič bo za lakoto poskrbela v romantičnem ambientu Grajskega parka Turnišče. Ob hrani pa se prileže tudi vino, za kar bosta poskrbela Kobal Wines in Vina Zavec. Večerja bo po tekala 2. julija ob 18.00. 

Le malo kasneje, 30. julija, ob 18.00, bo potekala večerja pod grajskimi arkadami v Grajskem parku Turnišče. Za hrano bo poskrbela Gostilna Ribič, za vino pa Ptujska klet in Gönc Winery. Kuhal bo gostujoči kuharski mojster Robi Žibrat. 

Večerjo pa si boste lahko privoščili tudi na ptujskem peš mostu. Tudi tam bo za vas poskrbela Gostilna Ribič, za vina pa Conrad Fürst & Sohne in Vina Gorjup. Večerja bo potekala 27. avgusta ob 18.00. 

Večerjajte, kjer so jedli menihi. V Dominikanskem samostanu Štajerska hiša kulinarike organizira samostansko pojedino. Tako bodo oživili samostanke jedi, večerja pa bo potekala v veličastnih prostorih samostana. 

Gostujoča kuharska mojstrica bo Alenka Grabar, za vina pa bodo poskrbeli Ptujska klet in Kobal Wines. Večerja bo potekala 23. oktobra ob 18.00. 

Lokalne jedi pa boste lahko okusili na Kuhni na dvorišču, ki jo organizira Tura Ptuj. Lokalni okusi, druženje na dvorišču in celo dva dni kulinaričnega razvajanja. Kuhna na dvorišču bo potekala 3. julija in 4. septembra. 

Odprta kuhna pa bo tudi letos na Ptuj pripeljala vrhunske slovenske mojstre kuhanja in peke. Po mestnem jedru bo potekala 24. julija in 18. septembra. 

Pristno slovensko, domače in le najboljše slovenskih kmetij se bo predstavilo na Dobrotah slovenskih kmetij, ki bodo med 3. in 5. septembrom. Letos so kmetije v petnajstih skupinah izdelkov prijavile kar 982 dobrot.

Ker pa vemo, da Spodnje Podravje nudi prave kulinarične presežke pa bo na Ptujskem gradu potekala razstava, ki prinaša zgodovinski pregled kulinarične dediščine Ptuja in okolice. Otvoritev razstave bo 24. septembra ob 18.00. 

Na športne potepe po Ptuju in okolici

Mestni vrh nudi veliko sprehajalnih poti, lahko pa se podate tudi na potep po vinogradih tega ptujskega zaledja. Potep bo potekal 9. oktobra. 

So vam ljubši športi na vodi? 31. julija bo potekala Rancarija, ki se ji boste lahko pridružili ali jo opazovali iz lokala ob ptujskem morju. 

Za rekreativne in profesionalne športnike pa se vedno najde kaj na Ptujskem športnem vikendu. Od golfa, balinanja, teka pa do športov, ki jih še sploh ne poznate - športni konec tedna nudi kaj zanimivega za mlade in stare. Letos bo potekal med 9. in 12. septembrom. 

Če si pa le želite plovbe po Dravi, pa vam je ljubše, če vas zapelje kdo drug, pa vsako soboto in praznike mesto nudi plovbo po Ptujskem jezeru z ladjico Čigra. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice