Foto: osebni arhiv Jane Flajsinger
Gotovo se vsak od nas spomni makrameja, v katerem je visela babičina roža ali prtičev raznih oblik. A za to so potrebne posebne ročne spretnosti, ki jih ima mojstrica vozlov, Ptujčanka Jana Flajsinger.

Jana Flajsinger je 24-letna Ptujčanka, ki bo sicer kmalu diplomirala iz fizioterapije. A prav ročne spretnosti so nekaj, kar jo privlači že od zmeraj. Ob spletanju vozlov se ji je porodila ideja o Instagram in Facebook profilu Golden Macrame

Na svojih profilih Jana sledilcem kaže svoje izdelke, ki jih lahko tudi kupijo. Ko ne spleta vozlov v zapletene oblike, pa najraje preživlja čas v naravi, se druži s prijatelji ali mačkonom Figarom. 

»Res lep občutek, ko te pocuka za rokav nekdo, ki je videl tvoje delo in ga je to navdušilo, da se preizkusi tudi sam. Moj namen je izpolnjen in to mi največ pomeni,« je ponosna Jana. 

Spletanje in prepletanje, a kaj je makrame?

Makrame starodavna umetnost vezanja vozlov v določene vzorce, ki se lahko nato uporabljajo v različne namene.

Čisto majhni vozlički se lahko spletejo v nakit, pa v dekoracijo doma, oblačil ali mnogih drugih reči, pojasni Jana.

»Izraz 'makrame' je arabskega izvora in pomeni obrobno nit. Sega v 13. stoletje, ko so arabski tkalci začeli vezati dodatne tkanine na robovih kostumov. Začelo se je kot obrt in razvilo v pravo umetniško ustvarjalnost,« še doda mojstrica vozlov in razkrije celo legendo, ki pravi, da so si severnoameriški mornarji dolge ure na ladjah krajšali z izdelavo makrameja.

To sicer ne preseneča, saj morajo tudi mornarji biti pravi mojstri vozlov. 

To pozabljeno umetnost spletanja pa so v 60. letih prejšnjega stoletja obudili hipiji.

Jana pa je makrameje začela vozlati lansko jesen, ko je iz radovednosti in želje po ustvarjanju kupila prvi kolut vrvi. 

»Med starimi knjigami sem celo našla knjigo o makrameju in od tam črpala ideje ter znanje o osnovnih vozlih. Hitro sem osvojila sistem, nato pa nadaljevala z lastnimi idejami in navdihi, ki sem jih videla na spletnih platformah,« še pravi in dodaja, da je nekaj osnov makrameja nevede poznala že iz osnovne šole, ko so med odmori vozlali zapestnice. 

Od podstavkov do pasjih ovratnic

Za vozle ni omejitev, pravi, in tako se pri svojem ustvarjanju loti prav vsega. Všeč ji je tudi, ko sledilci sami predlagajo kako idejo, nekaj novega, kar še ni ustvarila.

Prav poseben je bil makrame kurent, s katerim se je predstavila na mednarodnem natečaju Ex-Tempore.

Foto: osebni arhiv Jane Flajsinger

Tako ustvarja vse od podstavkov, otroške mobile, okraske, ogledala in celo torbice. Ustvari tudi kak velik stenski makrame, a je te vzljubila malo kasneje.

Med sledilci so posebno priljubljena makrame ogledala, obešanke za sadje, stenski makrame, makrame lama in obešanke za rastline, razkriva.

Posebno zanimive pa so pasje ovratnice, ki so zadnji aktualen izdelek izpod prstov Jane. Prijateljica Špela si je zaželela nove ovratnice za svojo psičko Rozo. Tako je nastala pletena ovratnica, ki še olepša vsakega kosmatinca. 

»Ovratnice so na voljo v vzorcu marjetic ali klasičnega vzorca s poljubnimi barvnimi kombinacijami ter v treh različnih velikostih. So pa zelo prijetne, udobne, unikatne, pralne ter najpomembnejše, prijazne do vaših kužkov,« pravi in dodaja, da lahko nanje pritrdite tudi pasji povodec. Kmalu pa bodo lahko pasjeljubci pri Jani kupili celo pasje povodce in ovratnice z novimi vzorci. 

Izdelki so unikati, narejeni iz reciklirane bombažne vrvi

Pove, da so vsi izdelki unikatni, izdelani so iz reciklirane bombažne vrvi. Prav vsak izdelek zahteva svoj čas izdelave in zato pove, da so tudi cene temu primerne. 

»V Sloveniji je ročno delo še zmeraj premalo cenjeno, ljudje raje kupijo igrače in izdelke v trgovini ker so bolj poceni kot, da bi podprli lokalne ustvarjalce, umetnike, pridelovalce ... Upam, da se bo ta miselnost spremenila in bodo ljudje začeli razumeti, koliko več podprejo z nakupom izdelkov lokalnih malih podjetij,« še doda. 

Tako pri Jani makrame ogledalo stane od petdeset evrov navzgor, obešanke za rastline približno dvajset evrov, vse izdelke pa izdeluje po naročilu. Z veseljem pa se loti tudi kakšne zagonetke, izdelka, ki se še ga nikdar ni.

Foto: osebni arhiv Jane Flajsinger

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice