Foto: osebni arhiv Maje Harb
Revija modnih gurujev je njene torbice označila za »najbolj trendi torbice letošnje pomladi«. Mlada Ptujčanka jih izdeluje sama, njeni ročno izdelani modni kosi so pa prava paša za oči.

Maja Harb je 20-letna oblikovalka iz Ptuja. Je študentka drugega letnika denarja in financ na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, a kljub študentskim obveznostim ne zanemarja kreativne strani sebe. 

Zase pravi, da je velika ljubiteljica glasbe, umetnosti, plesa, živali, potovanj, je pozitivna, sočutna, ambiciozna ter večna perfeksionistka. Prav slednje pride posebno do izrazi pri njenih skrbno pletenih torbicah. 

»Z rokami lahko človek ustvari marsikaj«

Majina ideja o lastni znamki sega še v gimnazijske čase. Že takrat je vzpostavila Instagram profil, na katerem bi objavljala svoje izdelke. A čas takrat še ni bil pravi. 

»Čeprav so bili odzivi že takrat pozitivni, pa me je nazaj držalo dejstvo, da če se želim spustiti v to, da moram biti pripravljena tudi na javno izpostavljenost in na vse pozitivne in negativne stvari, ki spadajo v poslovni svet,« prizna mlada oblikovalka Maja. 

Pove, da je bila zmeraj bolj zadržana oseba in tako še ni bila pripravljena na tako pot. Pa vendar - želja je ostala. 

Med študijem na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in kot ljubiteljica mode se je kmalu začela zavedati svojega potenicala. Obudila je star profil na Instagramu in začela na novo. Ideja je ostala enaka, z leti je le pridobila pogum. 

Na spletni platformi Pinterest je zasledila kvačkane torbice in takoj začutila, da jih mora deliti. 

»Torbice so res nekaj posebnega in težko je verjeti, da je to dejansko ročno delo. Z rokami lahko človek ustvari marsikaj in prav je, da se začne ročno delo bolj ceniti, saj imajo take stvari veliko večjo dodano vrednost kot produkt industrijske proizvodnje,« je za Ptujinfo povedala Maja. 

Ob nakupu ročnega dela ne kupimo le izdelka, ampak podpremo sanje malega človeka. Za ročnimi deli stoji namreč veliko odrekanja, ljubezni, časa, truda in natančnosti, dodaja. 

Vsaka torbica zahteva popolno predanost

Torbice so kvačkane in tako izdelava traja nekaj ur. Čas izdelave je odvisen tudi od preje, v povprečju pa je torbica končana v treh ali štirih urah. 

Oblikovalka pove, da je v vsako torbico vloženega veliko truda, ljubezni in veselja do ustvarjanja. Prav vsaka zahteva stoodstotno pozornost. 

Vsaka stranka pa dobi torbico narejeno prav zanjo. Izbere si barvo, velikost, posebne dodatke, kot so zaponke in ročaje.

Ker je vsaka torbica narejena le za stranko, je čakalna dobra okoli deset do štirinajst dni. V povprečju je cena torbice 45 evrov, a je cena odvisna tudi od želja strank. 

Torbice so ročna dela, zato mora biti ponosna lastnica z njimi pazljiva. Torbic ne peremo, le očistimo del, ki se umaže. 

»Lepotice« se morajo zavedati svoje edinstvenosti

Maja Harb je svoje podjetje poimenovala Belles. Beseda je vzeta iz francoščine in pomeni »lepotice«. 

»Ker nočem biti le še en brand, ki samo trži izdelke, si zraven prizadevam tudi k večji samozavesti punc, k temu, da bi se sprejele takšne, kot so, in da bi se zavedale svoje edinstvenosti. In ravno na tem konceptu so zasnovane tudi torbice,« pove Maja. 

Vsaka torbica je narejena iz stoodstotne reciklirane preje, ki je narejena iz ostankov blaga tekstilne industrije. Prav vsaka torbica je tako unikatna, saj se barvna paleta hitro spreminja prav zato, ker gre za ostanke blaga tekstilne industrije. 

Torbice so tako tudi trajnostno naravnane. Ker gre za reciklirano prejo, s torbico iz tega materiala prihranimo 5,2 kvadratnih metrov zemlje, 1838 litrov vode, 364 ur moči ter toliko izpustov ogljikovega dioksida, kot če bi vozili avto s hitrostjo 140 kilometrov na uro. 

Šolanje je na prvem mestu, potencial želi nadgrajevati

Maja je še študentka na dodiplomskem študiju in tako izobraževanje postavlja na prvo mesto. Želi dokončati dodiplomski študij in nadaljevati na magistrskega. 

Pove, da se bo glede poslovne prihodnosti pustila presenetiti. 

»Sama imam na svoji karierni poti še marsikatero željo, ki seže daleč stran od Belles, zagotovo pa vem, da bo to nekaj, za kar bom zmeraj hvaležna in kar bi zmeraj želela početi, četudi kot dopolnilno dejavnost zraven redne zaposlitve,« pove mlada oblikovalka in doda, da pa bo morda, enkrat, Belles res postala prepoznavna znamka. 

Starejše novice