Slika je simbolična.
Minuli konec tedna je bil pri stopnišču na mariborski Kalvariji opažen modras, ki se je sončil na kamniti polici. Vodja Akvarija-terarija Maribor Branko Kolar pa je pojasnil, kako ravnati v primeru, da srečamo kačo.

V Sloveniji živi enajst različnih domorodnih vrst kač, dve od njih pa sta strupeni. Kače sodijo v skupino plazilcev in so hladnokrvne, kar pomeni, da njihovo telo nima stalne temperature, ampak je ta odvisna od okolja.

V spomladanskem času, ko se temperature dvignejo, kače prilezejo iz svojih zimskih skrivališč in oprezajo za plenom. Zaradi tega jih pogosteje srečujemo tudi ljudje. 

Tako je eden od Mariborčanov pred dnevi naletel na ogromno kačo med sprehodom okrog Kalvarije.

Vodja Akvarija-terarija Maribor Branko Kolar nam je razložil, katere vrste kač lahko srečamo pri nas in kako ravnati, ko jih.

Na katere kače lahko naletimo v Mariboru in okolici?

Kolar pravi, da na območju Maribora in bližnje okolice živi precej vrst kač, predvsem pa moramo biti pozorni na okoliških kamnitih in zaraščenih hribih, kjer lahko srečamo tudi našo najbolj strupeno kačo - modrasa.

Na vrtovih in obdelanih kmetijskih površinah je najpogostejša smokulja, popolnoma nenevarna, a zelo koristna kača. Ima pa po telesu zanimiv vzorec in jo mnogi ljudje zamenjajo s strupenim gadom, ki ga pa že več let ni več na tem območju.

»Tako zaradi strahu ljudi premnoge smokulje končajo s smrtjo,« pravi Kolar.

V zapuščenih lopah in na kmetijah pogosto naletimo na pri nas živečo največjo kačo navadni gož, prav tako nenevarna kača, izredno koristna, saj so ji osnovna hrana, miši, voluharji in podgane.

Ob ribnikih, potokih in močvirnih predelih pa živita obvodni vrsti kač belouška in kobranka. Obe se prehranjujeta z ribami in dvoživkami. 

Hodite s trdim korakom

Pravi, da kače niso naši sovražniki, so naši veliki zavezniki v boju s škodljivci. Prav tako zanje ljudje ne predstavljamo plena in se nas zelo bojijo. Do ugriza vedno pride samo, če žival presenetimo.

»Zato svetujem, da na območjih, kjer jih potencialno lahko srečamo, nosimo močno obutev in dolge hlače ter hodimo s trdim korakom. 

Vse kače imajo namreč zelo razvite čute za tresljaje in se nas bodo že na daleč izognile,« je poudaril Kolar.

Umaknimo se

Dodaja še, da, če pa kačo vseeno presenetimo in žival od strahu kaže znake agresije, je najboljše na miru postati in ne drezati vanjo. Kakor hitro se bo žival pomirila, bo pobegnila.

Kače torej niso nek plenilec, ki preži na nas, temveč koristna žival za okolje. Če je le možno se jim umaknemo in jih pustimo pri miru. 

Starejše novice