Foto: Jaka Arbutina
Florijanova vojska, naši rešitelji pred ognjenimi zublji nas varujejo že celih 150 let.

Letošnje leto so ptujski gasilci še s praznovanjem obeležili kar 150 let svojega delovanja. Toliko časa nas že varujejo pred ognjenimi zublji, rešujejo v nesrečah in s ponosom opravljajo svoj prostovoljski poklic. 

Sta vam imeni Franc Wibmer in Leopold Belan kaj znani? Gre za glavna zaslužnika za ustanovitev Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj. Septembra sta se možakarja odpravila v Celovec, kjer sta se seznanil z modernim gasilstvom. Znanje sta pripeljala v naše mesto in tako se je na Ptuju vzpostavila ideja za ustanovitev društva. 

Vzpostavil se je odbor, začeli so zbirati nujno potreben denar za nakup orodja, pristopilo je tudi že nekaj članov. 3. marca 1870 so sklicali ustanovni občni zbor. 

34 mož je v začetku pristopilo k društvo, z delom pa so pričeli takoj. Prva preizkušnja jih je pričakala na Bregu, kjer so uspešno premagali svoj prvi požar. Sledil je nakup boljše opreme, s pomočjo katere so ognjeni možje varovali naše domove. 

Društvo pa je imelo posebne težave tudi s prostorom, pravijo ptujski gasilci. Orodje so spravljali pri privatnikih, ki so jim priskočili na pomoč, občina pa jim je leta 1899 dodelila prostore za davčnim uradom in sodiščem. Društvo je v teh prostorih delovalo celih 79 let, dokler se niso preselila v nove prostore na Natašino pot. 

Poveljevali v nemščini, predsednik prve uprave čete Franc Vidmar

Društvo je tehnično močno napredovali. Nabavljali so novo opremo, prvi avtomobil so dobili leta 1923, so se tudi izobraževali. Poveljevalni jezik je do leta 1932 ostal nemški, leta 1933 pa so dobili prvo slovensko uprave gasilske čete. Predsednik te je bil Franc Vidmar. 

Zapisov o delovanju, po informacijah Prostovoljnega gasilskega društva Ptuj, ni. A vedo, da so bili med žrtvami druge svetovne vojne tudi naši gasilci - Štefan Močnik, Mirko Bezjak, Andrej Cundrič in Ognjeslav Skaza. 

Po vojni so tudi gasilci naše mesto postavljali na noge. Reševali pa niso le pred ognjem, temveč tudi pogostimi poplavami na Ptuju. Zadnja desetletja se spopadajo tudi z mnogimi prometnimi nesrečami. 

Ste vedeli, da je ptujsko gasilsko društvo drugo najstarejše v Sloveniji? Prvo je bilo ustanovljeno v Metliki, kmalu pa je sledil še Ptuj. 

Svečano praznovanje za častitljivo starost

Včeraj, 17. septembra, pa so ptujski gasilci svečano proslavili svoj dolgi obstoj. V Dominikanskem samostanu je potekala svečana akademija. 

Na praznovanju je bila slavnostna govorka županja Ptuja Nuška Gajšek, manjkalo pa ni niti glasbe - s svojimi žametnimi glasovi so nastopili pevci vokalnega kvarteta Arsana. 

»Ni jih besed, ki bi opisale pomen in vrednost vsega, kar dajete skupnosti, niti denarja, ki bi poplačal vse, kar počnete. Ste pač neprecenljivi. Ostanite točno taki še naprej,« je na slovesnosti povedala Nuška Gajšek.

Starejše novice