V poročni dvorani mestne hiše so danes podrobneje predstavili aktivnosti že 8. Bogatajevih dni zaščite in reševanja (foto: Jaka Arbutina).
Namen prireditve je predstavitev sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zmogljivosti na področju zaščite, reševanja in pomoči.

Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja so največja prireditev v Sloveniji, kjer se predstavljajo enote civilne zaščite, različne reševalne službe, vojska, policija ter sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. 

Letošnji Bogatajevi dnevi bodo v najstarejšem slovenskem mestu.

Med 26. in 28. majem se bodo na Ptuju zvrstili številni dogodki, na katerih bodo predstavili sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zmogljivosti in novosti na področju zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji.

Na Ptuju letos in nato znova čez 20 ali 22 let

V poročni dvorani mestne hiše so danes podrobneje predstavili aktivnosti že 8. Bogatajevih dni zaščite in reševanja. Te od leta 2005 vsako drugo leto organizira Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje v sodelovanju z lokalno skupnostjo.

Dragomir Murko, vodja izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ptuj, je poudaril, da bo na Ptuju ta dogodek znova šele čez 20 ali 22 let, zato vsem, ki se še niso odločili, ali bi si dogajanje ogledali, toplo priporoča, da to storijo.

Shema prizorišč dogajanja (foto: Jaka Arbutina).
Program dogodkov (foto: Jaka Arbutina).

Gajšek izpostavila pomen prostovoljcev

»To je izjemna priložnost in tudi dodana vrednost za povečanje varnosti tudi v našem mestu, čeprav mislim, da smo v tem segmentu zelo dobri,« je dejala Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj, pri čemer je izpostavila tudi doprinos prostovoljcev.

Olga Andrejek, direktorica urada za preventivno, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, pa je napovedala predstavitev novosti in širjenje zavedanja o pomeni zaščite in reševanja.

»Nesreče ne poznajo meja in se lahko pojavijo nenadoma,« je Andrejek zgovorno poudarila, zakaj so bogatajevi dnevi v interesu vseh.

Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj (foto: Jaka Arbutina).
Dragomir Murko, vodja izpostave uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Ptuj (foto: Jaka Arbutina).

Kaj boste lahko doživeli?

V načrtovane aktivnosti, med katerimi so državna vaja, mednarodno gasilsko tekmovanje, strokovni posveti, predstavitev sil in sredstev za zaščito, reševanje in pomoč, predstavitev zaščitne in reševalne opreme je želja vključiti čim številnejšo strokovno in laično javnost ter področje zaščite, reševanja in pomoči približati lokalni in širši skupnosti.

V sklopu Bogatajevih dni zaščite in reševanje bomo na Ptuju lahko spremljali: 

  • predstavitev domačih in tujih organov, sil za zaščito, reševanje, pomoč ter drugih služb in nevladnih organizacij, ki so vključene v sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami,
  • informiranje predšolske in šolske mladine ter ostalih udeležencev za osebno in vzajemno zaščito ter ukrepe zaščite, reševanja in nudenja pomoči,
  • predstavitev domačih in tujih razstavljalcev, opreme in sredstev za zaščito, reševanje in pomoč,
  • regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči civilne zaščite in Rdečega križa.
Olga Andrejek, direktorica urada za preventivno, usposabljanje in mednarodno sodelovanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje (foto: Jaka Arbutina).
Na Bogatajevih dnevih se predstavi sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zmogljivosti in novosti na področju zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji (foto: Jaka Arbutina).

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice