Foto: Salon Sauvignon, Facebook
Na Ptuj se vrača že tretja izvedba Promenade okusov - izjemnega dogodka, ki poveže lokalno kulinariko in vinarje.

Na Ptuj se vrača Promenada okusov, že tretja izvedba. Ta bo letos na lokaciji Ptujskega gradu, na dvorišču, ki nudi izjemen razgled na okolico najstarejšega mesta. 

Ob kozarcu lokalnega vina in izjemni kulinarični ponudbi boste lahko opazovali rastišča vinske trte Haloz, Slovenskih goricah in Ljutomersko-ormoških goric. 

18 lokalnih vinarjev in izvrstna hrana

Za vonj po lokalni kulinariki bosta poskrbeli dve hiši. Mala Kuhna je plod prijateljev, ki delijo ljubezen do kulinarike. Imajo preprosto poslanstvo - ustvarjanje kulinaričnih doživetij. 

Za drugi del kulinaričnega doživetja pa bodo poskrbeli v Zavodu NA, ki sicer izhajajo iz Ljutomersko-ormoških goric. 

Svoja prvovrstna vina bo ponujalo 18 lokalnih vinarjev. 

Dogodek bo 3. septembra, med 14.00 in 20.00. 

Bi poskusili nagrajena vina? 

Na dogodku boste lahko poskusili tudi nagrajena vina dogodka Salon Sauvignon. Letos se je na festivalu predstavilo čez šestdeset vinarjev in drugih razstavljalcev iz Slovenije in sosednjih držav. Festival je bil 7. maja, ponovno pa je svoje mesto našel med debelimi zidovi Dominikanskega samostana. 

Obiskovalcev je bilo preko šesto, uživali pa niso le ob dobrih vinih, temveč tudi ob nastopu Ditke. 

Salon Sauvignon pred osrednjim dogodkom izvede strokovno ocenjevanje vin. To so izvedli v sodelovanju z Kmetijsko gozdarskim zavodom Ptuj, ocenjevanje pa je vodil vinar in direktor zavoda Andrej Rebernišek. 

Strokovnima skupinama, ki sta ocenili skoraj sto vzorcev, sta se pridružila še Klemen Lisjak, strokovnjak za sorto sauvignon, in Erich Leitner, vinski strokovnjak iz Avstrije. 

Skoraj sto vzorcev, a šampion je lahko le eden. Letošnji laskavi naziv je pripadel Sauvignonu 2021, Vina Bračko, ki je hkrati tudi prvak v kategoriji suhih vin. 

Prvak v kategoriji zorjenih vin je Sauvignon Premium iz soda Vina Leber 2019, suho. Prvak v kategoriji Cabernet Sauvignon je Cabernet Sauvignon Bagueri, 2017, suho.

Sredi mesta več kot 1100 trsov 

Dogodku se pridružuje tudi Zavod za turizem Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož in Društvo podeželske mladine Spodnje Podravje, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, lokalni vinarji ter gastronomske hiše. 

»Smo eno izmed redkih mest v Evropi, kjer nam sredi mesta raste več kot 1100 trsov vinske trte, kar pomeni, da imamo tukaj nedvomno zelo močne potenciale na področju vina,« je ob predstavitvi dogodka dejala Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

V mestu se močno razvija tudi kulinarika, saj imamo na Ptuju kar dve restavraciji, ki imata po dve kapi Gault&Millau. 

Starejše novice