Foto: Ministrstvo za kulturo, Twitter
Obilno majsko deževje je na širšem Ptujskem pustilo deset milijonske posledice. Na Ptuju se je sprožilo osem plazov, tudi na grajskem griču.

Večdnevni nalivi so povzročili hudo škodo. Dež je, na vso srečo, začel pojenjati, a škoda je povzročena. Na območju Haloz in Slovenskih goric se je le maja sprožilo čez 500 plazov, v le šestih občinah Spodnjega Podravja je škoda skupno že deset milijonska.

Sanacije plazov bodo močno obremenile občinske proračune, zato je Združenje občin Slovenije, pristojne že pozvalo k razmisleku o spremembi zakonodaje s področja nevarnih nesreč. 

Na območju ptujske občine osem zemeljskih plazov 

Tako so plazove zabeležili na Vičavi, pod Ptujskim gradom, dva v Kicarju, na Sovretovi poti, v Grajenščaku, Spodnjem Velovleku, Krčevini pri Vurbergu. 

V večjem obsegu sta poplavljala potoka Grajena in Rogoznica, nekatere ceste, kot na primer podvoz pri Čarmanovi, podvoz na Zagrebški, cesta skozi Grajeno, so bile popolnoma neprevozne. 

Poškodovanih je bilo približno trideset objektov zasebne in javne infrastrukture, deroča voda je poškodovala tudi ceste in brežine. Prebivalci so bili vsi na varnem. 

Posredovali so ptujski in hajdinski gasilci, delavci Javnih služb Ptuj so sodelovali pri oceni stanja na terenu in hitri odpravi posledic. Za vse občane so zagotovili pesek in oprema za polnjenje protipoplavnih vreč - te je bilo mogoče prevzeti pri ptujskem gasilskem domu. 

Grajski grič potreben sanacije

Plaz pa se je sprožil tudi na grajskem griču pod Ptujskim gradom. Sprožila se je le zgornja plast. Takrat so lahko na civilni zaščiti za Ptujinfo izpostavili le, da plaz ne ogroža terena pod gričem. 

Pri tem je treba poudariti, da je lastnik zemljišča država, zato so slednji odgovorni za pripravo dolgoročnega načrta sanacije. 

Na ptujski občini so za Ptujinfo pojasnili, da bo v prihodnjih dneh stanje na grajskem griču treba spremljati, vse do izvedbe zaščitnih ukrepov, o katerih pa je ta trenutek še preuranjeno govoriti. 

»V nadaljevanju pa bo lastnik - Ptujski grad je v lasti države - moral pristopiti k sanaciji plazu, način in izvedbo pa bo moral določiti strokovnjak geomehanske stroke,« so takrat odgovorili na občini. 

Na ogledu stanja državni sekretar

Na ministrstvu za kulturo so za Ptujinfo nedavno pojasnili, da so bili v stiku z vodstvom Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, ki upravlja objekte in zemljišča na griču. 

Včeraj pa je na ogled stanja prišel državni sekretar na ministrstvu za kulturo Matevž Vidmar. 

Vidmar in Aleksander Lorenčič, direktor pokrajinskega muzeja, sta si ogledala zemeljski plaz na zahodnem delu grajskega griča. 

»Na ministrstvu že pripravljamo ocene potrebnih ukrepov za sanacijo, plaz pa sicer ne ogroža ljudi in objektov,« so zapisali na ministrstvu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice