Slika je simbolična.
Na Ptuju smo to noč doživeli tropske temperature.

Amaterska vremenska postaja Gradišnik v Krčevini pri Vurberku je ponovno zabeležila zanimiv pojav. V noči iz 28. na 29. junija so bile temperature tako visoke, da označujejo tropsko noč

Po podatkih amaterske postaje Gradnišnik, ki jo sicer upravlja ljubiteljski poznavalec vremena in nebesnih pojavov Albin Gradišnik, je danes ponoči najnižja temperatura vztrajala le pet minut. 

Najnižja temperatura te noči je bila 21,4 stopinj Celzija, zabeležena pa je bila med 4.18 in 4.23. V tem času je bila relativna zračna vlaga 81 odstotna, pihal pa je tudi vetrc s hitrostjo šest kilometrov na uro. 

Izmerjena temperatura je bila 21,4 stopinj, a občutek je bil, da je stopinj še nekoliko več. Občutek temperature zaradi vlage je bil takrat 21,6 stopinj Celzija. 

Gradišnik dodaja, da je po podatkih agencije za okolje moč opaziti, da so tropsko noč od 26. junija naprej prvi zaznali v zahodni in južni Sloveniji. 

Kako je bilo po okolici Ptuja? 

Gradišnikova vremenska postaja je na nadmorski višini 328 metrov. Nekoliko nižje je Amaterska vremenska postaja Vidovič v Slatini, kjer so, ob 5.49, izmerili 20,2 stopinj Celzija. 

Amaterska vremenska postaja v Orešju pri Ptuju je na nadmorski višini 233 metrov, ob 4.12, pa je zabeležila 20,3 stopinje Celzija. 

Postaja Agencije Republike Slovenije za okolje je na nadmorski višini 222 metrov, ob 4.10, pa so izmerili 18,6 stopinj Celzija. 

Ste opazili, da je bilo na postajah, ki so nižje, hladneje? To pomeni, da je prišlo tudi do toplotnega obrata. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice