Slika je simbolična.
Projekt Starejši za starejše je projekt, ki je zaživel med ptujskimi starostniki. Ni prepoznan le lokalno, prepoznani so bili tudi na evropski ravni.

Pokrajinska Zveza društev upokojencev Spodnje Podravje že leta izvaja program Starejši za starejše. Program izvajajo v 39 društvih upokojencev, s 396 prostovoljci, 32 društvenimi koordinatorji in v devetnajstih občinah. 

Projekt je osnovan tako, kot napeljuje samo ime. Starejši za starejše - starostniki, ki so pri močeh in voljni na pomoč priskočijo tistim, ki malo te potrebujejo - pa naj bo to pogovor, druženje, včasih pa tudi menjava plenice. 

Osnovni cilji projekta so, da najprej ugotovijo, kako starejši v spodnjepodravskih občinah živijo in kaj predlagajo, naj se v tej skupnosti spremeni, da se bo izboljšala kakovost vsakdana. V lokalni skupnosti uveljavljajo medsebojno pomoč kot temelj - tako lahko doma ostanejo dlje. 

S prostovoljnim delom izboljšujejo vsakdan starejšim. Prav tako v projektu redno prepoznavajo razširjenost problema socialne izključenosti starejših in iščejo ukrepe za ublažitev te. 

Prostovoljci projekta aktivno iščejo vse starejše nad 70 let, ki živijo doma in potrebujejo pomoč in jim skušajo to pomoč tudi zagotoviti. Na splošno jim pomagajo tudi pri splošni informiranosti, izboljšujejo socialno ozaveščenost in občutljivost za položaj starejših, prav tako pa se trudijo prispevati k večji povezanosti in solidarnosti med generacijami v lokalni skupnosti. 

Skrbijo za preko 15 tisoč starejših 

Program nadgrajujejo že od leta 2019, svoje prostovoljce redno izobražujejo, urejajo pa tudi pogoje za ustanavljanje dnevnih centrov aktivnosti za starejše. 

V zadnjih dveh letih so izobraževali tudi svojce obolelih z demenco. Opravili so 26 delavnic z 900 prisotnimi svojci, sodelovali so tudi pri delavnicah za varnost starejših v cestnem prometu in še marsikaj. 

V letu 2022 planiranega izobraževalnega programa v celoti niso izvedli, razen demence in delavnic o stresu, saj jim je poleg drugih aktivnosti prostovoljcev zmanjkalo časa. Nekaj vpliva na to pa je imela tudi koronakriza. 

Projektu pa pomaga tudi ptujska občina, ki za delovanje programa namenja tudi enajst tisočakov proračunskih sredstev in pet tisočakov za pomoč najšibkejšim za prehranske in higienske pakete ob novem letu. 

V letu 2022 so prostovoljci obiskali kar 5058 starejših in opravili 10.151 obiskov. Načrtovani program so tako presegli za trinajst odstotkov, dosegli pa niso le programa prvih obiskov, saj nekatere občine ne dajejo podatkov o številu starejših nad 69 let. 

Vse več starejših, ki so na robu preživetja, tudi prostovoljci vse višje starosti

Pri izvedbi programa Starejši za starejše pa se srečujejo z marsikatero oviro. Pomembno je izpostaviti, da je povprečna starost prostovoljcev med 70 in 80 leti, mlajše težko pridobijo. 

Prav tako opozarjajo, da nujno potrebujejo sistemsko ureditev financiranja in pridobivanja osebnih podatkov, tako bodo lahko pomagali več starostnikov, saj bodo sploh vedeli zanje. 

Želijo si, da bi bilo prostovoljstvo bolj družbeno priznano, za vključitev novih društev pa bo potrebnih tudi več finančnih sredstev, tako države, kot lokalne skupnosti. 

»Nekatere lokalne skupnosti se ne zavedajo pomembnosti programa za svoje okolje, še posebej, ker je država mačehovska do te skupine prebivalstva, posebej tistih, ki živijo na obrobju, kjer jih večina živi pod pragom revščine, da o potrebi po negi in oskrbi starejših ne govorimo,« še izpostavlja Silva Gorjup, pokrajinska koordinatorka. 

Vse več starejših, ki nimajo za preživetje 

In kaj so prostovoljci ugotovili na terenu? Ugotavljajo, da je vse več starejših, ki živijo na robu. Že kar 52 odstotkov si ne more pokrivati svojih najnujnejših potreb ali jim zmanjka za preživetje. Skoraj 30 odstotkov jih potrebuje vsakodnevno pomoč, a pomembno je izpostaviti, da si 48 odstotkov te pomoči ne more privoščiti. 

Skoraj polovica obravnavanih starostnikov v Spodnjem Podravju bi si želela, da prostovoljec pride vsak dan; 34 odstotkov starejših še vedno pomaga otrokom - materialno in finančno. Velika večina, kar 84 odstotkov starejših je lastnikov stanovanj ali hiš, ki pa so dotrajane. 

Nekaj jih nima niti kurjave, tople vode, jih zmanjka za poplačilo obveznosti. Takih je vsaj devet odstotkov. Opažajo tudi, da je vse več nasilja v družinah. 

Komentarji (1)

Pohorčan (ni preverjeno)

Prokleti politike pa flancajo ooooohhhhhh pa ahhhhh.....pa tak rdeče pa kak črne - domobrance z jajošon na čelu. Dok nebode batine letele po jih do se z ludekov delale norca.

Starejše novice