Slika je simbolična.
Imate tudi vi svojca, ki ga obiskuje oskrbovalka ali prostovoljka? Po forumu so se razširile skrbi glede domnevnega finančnega okoriščanja med osebami, ki bi starostnikom morale delati družbo ali zanje poskrbeti.

Na znanem slovenskem forumu Med.over.net je uporabnica pod vzdevkom Karirasta srajca delila zgodbo strica.

Ta živi sam, nima otrok ali žene, je mobilen, a ima vse od letošnjega junija oskrbovalko, ki prihaja dvakrat tedensko, da mu počisti in poskrbi za njegovo nego. 

Toda ...

Družina je opazila, da stric zadnji mesec dviguje večje vsote denarja, opazili pa so tudi, da sta se z negovalko zbližala dovolj, da mu je povedala, da nima nikoli dovolj denarja. 

»Domnevamo, da stric ženski denar izroča prostovoljno. Ona bi ob soočenju verjetno zanikala sprejem denarja,« je zgodbo nadaljevala anonimna uporabnica. 

Oglasili so se še drugi zaskrbljeni svojci

Uporabnica pa ni edina, ki se sooča s takimi skrbmi. Na forumu se je javilo več posameznic in posameznikov, ki so potrdili, da so tudi oni opazili ali oskrbovalke ali prostovoljke, ki od starostnikov jemljejo denar. 

»In ja, tudi moja teta vsak mesec dodatno dvigne par sto evrov ... In nič ne moreš, ker denar je, seveda, njen. Prebrisane so, milo rečeno,« je komentar še enega od uporabnikov na forumu. 

Stroga pravila glede rokovanja z denarjem in karticami 

Za pojasnila v zvezi z jemanjem daril ali denarja smo povprašali Center za pomoč na domu Maribor. So socialno varstveni zavod, zato za vse uslužbence, tudi oskrbovalke, veljajo z uredbo predpisane omejitve v zvezi s sprejemanjem daril.

Tako velja, da socialna oskrbovalka ne sme sprejemati daril v zvezi z opravljanjem službe. 

Dodajajo, da se zavedajo občutljivosti tematike prejemanja daril in rokovanja z denarjem, saj oskrbovalke vsakodnevno prihajajo v stik z denarjem starostnikov. Socialna oskrba namreč vključuje tudi dostavo osnovnih potrebščin iz trgovine. 

»Naši uporabniki so pretežno starejši, med njimi je iz leta v leto več oseb z demenco, kar narekuje strogo spoštovanje in ravnanje v skladu z notranjimi protokoli,« je za Ptujinfo še pojasnila direktorica Centra za pomoč na domu Maribor Barbara Žgajner

Ob tem izpostavlja, da imajo predpisano tudi vodenje evidenc za poslovanje z gotovino in karticami. Tako se lahko izognejo spornim situacijam glede denarja. 

»V primeru podane prijave uporabnika ali svojca začnemo postopek s prijavo na policijsko postajo,« še doda direktorica. 

V zadnjih dveh letih je imel mariborski center za pomoč na domu en primer, pri katerem so obravnavali zmanjkanje denarja. Ugotovili so, da prijava ni bila utemeljena. 

Uporabniki na forumu izpostavili tudi projekt Starejši za starejše

Komentatorka na forumu pa je izpostavili tudi projekt Starejši za starejše. Gre za projekt, ki ga izvajajo razna društva po celi Sloveniji, bistvo pa je, da starejši prostovoljci obiščejo starejše od 69 let v svoji okolici, se z njimi pogovorijo, povprašajo, če potrebujejo pomoč in jim pomagajo pomoč pridobiti. 

»Tudi pri nas imamo teto, ki misli, da denar na strehi raste. K njej tudi hodi ena gospa, ki je iz projekta Starejši za starejše. Tudi jaz sem doživela, da ji je teta dala za štiri prinešena jabolka, ki jih je odtrgala z drevesa pred blokom, dvajset evrov,« je izpostavila komentatorka na forumu. 

Operativna vodja programa Starejši za starejše Rožca Šonc je za Ptujinfo pojasnila, da prostovoljke znotraj tega projekta niso oskrbovalke. So le prostovoljke, ki svoj čas namenjajo pomoči znotraj svojih zmožnosti. 

Poudarila je, da tudi za prostovoljsko delo prostovoljcev programa Starejši za starejše velja etični kodeks in na podlagi tega denarja ali daril za opravljeno delo ne sprejemajo

»Vsako darilce kot znak zahvale, ki presega vrednost enega paketka kave, rož iz domačega vrta ni sprejemljivo,« dodaja vodja projekta in pove, da do danes še niso prejeli nobene prijave svojcev o neetičnem delu prostovoljk in prostovoljcev. 

Obenem je poudarila, da prostovoljke in prostovoljci znotraj projekta opravljajo zahtevno delo, ki zahteva veliko empatije. Pri tem so deležni tudi neopravičenih pripomb in kritik.

Šonc bi si tako želela, da bi bil primer na forumu opisan natančneje glede na kraj in bi lahko tako zadevo tudi sami preverili. 

Starejše novice