Slika je simbolična.
Se po nakupih živil kdaj odpravite do soseda kmeta? Se ustavite ob cesti na kmetijah, pri katerih kupite svoja živila? Odslej bo ta postopek lažji.

Pod okriljem projekta Najprej lokalno je izšel katalog živil lokalnih ponudnikov z območja Ptuja, Haloz in Slovenske Bistrice. Ta je opremljen s cenami in kmetijo, kjer lahko živilo najdemo.

Morda pa domač izdelek visoke kakovosti prodaja ravno vaš sosed. 

Izdelki iz mesa, mleka, moke, tudi sokovi, zelenjava, sadje, olje

V katalogu lokalnih produktov, ki ga lahko najdete na tej obarvani povezavi, se najdejo izdelki iz mesa, mleka, moke, tudi sokovi, zelenjava, sadje, olje in še kaj. Če torej v katalogu najdete kaj, kar pritegne pozornost, le preverite kmetijo, ki izdelek prodaja, na zadnji strani kataloga, pa so zapisni tudi kontakti. 

Obstaja pa tudi spletna tržnica, kjer lahko nekatere od teh izdelkov naročite tudi kar na dom. Do spletne tržnice lahko dostopate na tej obarvani povezavi.

Namesto v trgovino h kmetu 

Namen izdaje kataloga, ki so ga sicer izdale tri lokalne akcijske skupine iz Haloz, Ptuja in Slovenske Bistrice, je, da bi informirali lokalno prebivalstvo o kvalitetnih izdelkih nedaleč od doma. 

To, da so živila nedaleč od doma pa ne pomeni le hitrega dostopa, temveč tudi kratko dobavno verigo. Živilo je prepotovalo pot let od kmeta pa do vašega hladilnika ali shrambe. 

V katalogu so predvsem živila, ki so del shem kakovosti. Želja je, da kakovostne izdelke najprej spozna lokalno prebivalstvo, nato še šole in javni zavodi. 

»Vsi zavijajo v trgovino, v velika nakupovalna središča,« je pojasnila Marcela Slekovec, del akcijske skupine Bogastvo podeželja. Dodaja, da je čas, da se to spremeni. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice