FOTO: Damjan Trafela
Na tradicionalnem letnem srečanju so se včeraj na letališču v Moškanjcih zbrali člani Zveze Sonček in njihovi podporniki.

Ob tej priložnosti so praznovali tudi 30-letnico delovanja Sonček Društva za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož in 20-letnico delovanja Varstveno-delovnega centra Sonček Ptuj.

Tokratno srečanje Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije Sonček je že 27. po vrsti. Namenjeno je druženju, povezovanju in tudi izmenjavi mnenj, kaj bi lahko še spremenili in izboljšali, je za STA povedal direktor Zveze Sonček Iztok Suhadolnik.

Z novim letom prišle tudi izboljšave in novosti

Osebam z invalidnostjo sta zakon o socialnem vključevanju invalidov in zakon o osebni asistenci, ki sta začela veljati z novim letom, prinesla kar nekaj novosti in izboljšav, je izpostavil Suhadolnik.

Po njegovih besedah pa si želijo, da bi se še kaj postorilo pri zagotavljanju možnosti in tudi izgradnji zmogljivosti za samostojno bivanje odraslih oseb z invalidnostjo, poroča STA. 

Možnost bivanja doma

Zakon o osebni asistenci je med drugim prinesel možnost, da lahko posameznik z osebno asistenco že sedaj živi doma oziroma tam, kjer želi živeti, in mu zaradi invalidnosti ni treba iti v zavod. Položaj ostalih oseb z motnjami v duševnem in telesnem razvoju pa se je tudi bistveno izboljšal z dvigom nadomestila za invalidnost, ki se približuje znesku, ki omogoča razmeroma dostojno življenje, je glede aktualnih zadev med drugim izpostavil Suhadolnik.

Neprofitna invalidska organizacija

Sonček - Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije je neprofitna, nevladna in nepolitična invalidska organizacija, ki deluje po načelih socialnega podjetništva. Ustanovljena je bila leta 1983 in združuje 15 regijskih društev za cerebralno paralizo, Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, Sonček - Športno društvo cerebralne paralize in Sončkov klub, poroča STA. 

V društva se združuje več kot 4000 oseb s cerebralno paralizo in drugimi invalidnostmi, njihovih svojcev in strokovnih sodelavcev.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice