Z današnjim dnem bodo dostavljalci Wolta in Glova dobili identifikacijske številke, ki bodo omogočale boljši nazor nad tem, kdo z divjo vožnjo po središču Ljubljane ogroža mimoidoče.

V zadnjih dneh so se številni pritožili nad vožnjo dostavljalcev, ki večkrat ogrožajo mimoidoče. Zato so ti z današnjim dnem dobili identifikacijske številke. 

Že februarja smo poročali, da se meščani pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

V času epidemije in predvsem zaprtja države, ko se je večina skoraj ves čas zadrževala doma, je postala dostava hrane vse bolj priljubljena. 

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

Dostavljalci ne smejo ogrožati pešcev

Generalni direktor Wolta Clemens Brugger je povedal: »Glavni cilj je varen promet za vse. Gre za peščico kršiteljev. Mislim, da je ta rešitev koristna za vse - uporabnike, dostavljalce in pešce.«

Regionalni vodja za kurirje v podjetju Glovo Blaž Marolt je dejal: »Naš cilj ni kaznovanje naših kurirjev. Cilj je omogočiti, da vsi prebivalci živijo varno. Pomembno pa je poskrbeti, da se kršitelje primerno sakcionira.«

Ljubljanski župan Zoran Janković je danes o uvedbi identifikacijskih številk za dostavljalce povedal: »Pogovori z Woltom in Glovom so bili dolgotrajni. To, kar je predlagano, je najmanj 'boleče'. Če je res samo peščica dostavljalcev, ki divjajo po ljubljanskem središču, bo to rešilo problem. Kajti imeti redarje, ki bi ulovili vse kršitelje, je nemogoče.«

Dodal je: »Prepričan sem, da imamo isti cilj. Dostavljalec hrane po peš coni ne sme voziti tako hitro, da ogroža pešce.«

Na dan dobijo tudi po deset pritožb

Janković je izpostavil, da na ljubljanski mestni občini v povezavi z nevarno vožnjo dostavljalcev na dnevni ravni dobijo od tri do deset pritožb

Pozval je javnost, da naj tisti, ki misli, da ima boljši predlog kot je uvedba identifikacijskih številk, to sporoči. 

Brugger je na vprašanje o tem, zakaj za identifikacijo dostavljalcev, ki kršijo predpise, ne uporabljajo sledenje prek sistema GPS, odgovoril, da ta sistem ni dovolj natančen. V Ljubljani na dan opravijo od 5000 do 6000 dostav, zato po njegovih besedah to enostavno ni izvedljivo.  

Naslednji korak bi bil prepoved vožnje v peš coni

Ljubljanski župan je poudaril, da je uvedba identifikacijskih številk najmilejši ukrep. Naslednji korak bi bila po njegovih besedah prepoved vožnje v peš coni. 

»Zjutraj, ko v peš coni praktično ni pešcev, lahko dostavljalci vozijo hitreje. Ko pa so prisotni pešci, je treba vožnjo prilagoditi hitrosti hoje pešcev,« je dejal. 

Policisti in redarji lahko ukrepajo samo, če kršitelja 'dobijo'

Problem s kaznovanjem kršiteljev, ki s prehitro vožnjo ogrožajo mimoidoče, je, da lahko policisti in redarji ukrepajo samo v primeru, da kršitelja ustavijo po dejanju. 

Če pa recimo občan pokliče, da ga je na tla podrl dostavljalec, redarstvo ne more ukrepati, je pojasnil župan.  

Dostavljalec: »Ni potrebe po hitenju«

Eden od dostavljalec Wolta Tom Borković je danes izpostavil: »Če ti določena dostava ne odgovarja ali pa zanjo nimaš dovolj časa, jo lahko zavrneš. Zavrneš lahko neomejeno število dostav. Zato ni potrebe po hitenju.«

Dodal je, da če bodo identifikacijske številke pomenile dokončno rešitev problema, jo z veseljem sprejmejo tudi motoristi, čeprav imajo že registrske tablice, ki torej že omogočajo identifikacijo. 

Kaj pa negotova oblika dela?

Prejšnji teden je po družbenih omrežjih zaokrožil zapis dostavljalca, ki je med drugim z naslednjimi besedami naslovil pristojne pri Woltu in Glovu: »Ne prevzemate odgovornosti za to, kaj se meni zgodi na ulici, ne plačujete mi prispevkov, zavarovanja, ali bolniške, prevzemate pa odgovornost za to, da me kaznujete!«

Glede oblike dela je Brugger povedal, da je povprečen zaslužek njihovega dostavljalca 11 evrov na uro, ter da njihovi najboljši dostavljalci zaslužijo tudi po več tisoč evrov na mesec. »Ta oblika dela tistim, ki želijo biti fleksibilni, veliko delati in imeti možnost veliko zaslužiti, zelo ustreza,« je dejal.

»Socialni kapital je v vsaki ustanovi najpomembnejši. Brez človeka ni nič,« je ob tem povedal Janković.

Starejše novice