Po navedbah Agencije za okolje smo danes pričakovali močan dež in veter. Na srečo je Ptuj bil tudi tokrat med območji, ki so jo odnesle bolje, vreme je našemu delu Slovenije tudi tokrat prizaneslo.

Kljub temu je amaterska vremenska postaja v Krčevini pri Vurberku, ki je postavljena na višini 328 metrov nad morjem, zabeležila nekaj zanimivih dejstev.

Izjemna količina dežja v zelo kratkem času

Začetek avgusta bo mnogim ostal v spominu kot dan ene največjih ujm v zgodovini Slovenije. 4. avgusta je Slovenijo zajela neusmiljena naravna ujma. 

Amaterska vremenska postaja je tistega dne ob 10.00 zabeležila največji trenutni naliv, ko je v trenutku tako zelo močno deževalo, da bi padlo 62,4 milimetra dežja, če bi dež tako padal celo uro. Takrat je v 15 minutah padlo 12,2 milimetrov dežja.  

Drugi največji naliv letos pa je amaterska vremenska postaja zabeležila danes ob 11.10, ko je v trenutku padlo 45,6 milimetra dežja na uro, navaja Albin Gradišnik iz amaterske vremenske postaje v Krčevini pri Vurbergu.

Naliv na srečo kratkotrajen

Današnji močan naliv je bil na srečo kratkotrajen, trajal je le pet minut. 

»Vendar pa je bil po količini padavin, ki so padle v teh petih minutah izjemen,« pojasnjuje Gradišnik. V teh petih minutah je namreč padlo neverjetnih 11,0 milimetrov dežja.  

»Če to trenutno količino dežja primerjamo s tistimi 15. minutami iz 4. avgusta (12,2 milimetrov) in z današnjo dnevno količino dežja, ko je  med 0.01 in 15.00 padlo 19,0 milimetrov dežja, si šele lahko predstavljamo, kako zelo velika količina dežja je padla danes v teh 5. minutah. Neverjetno,« pravi.

Kaj pa veter?

Veter nam je tudi tokrat prizanesel. 

V trenutku današnjega največjega naliva ob 11.10 je bil v Krčevini pri Vurbergu izmerjen največji sunek vetra 38,5 kilometrov na uro, ki pa je bil prav tako kratkotrajen, saj je bila v tem času povprečna hitrost vetra vsega le 14,4 kilometrov na uro. 

Dnevno povprečje hitrosti vetra (od 0.01 do 15.00) pa znaša 7,1 kilometrov na uro.

Starejše novice