V Murski Soboti že diši po tem, kaj nas čaka v prihodnjih dneh! Kmalu se začenja 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.

Matjaž Pavlinjek, predsednik Roto Balon kluba in generalni direktor organizacije 24. svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je v studiu TV Idea spregovoril o balonarstvu, tekmovalnih ekipah, programu prvenstva in posebni večerni atrakciji, ki se obeta za obiskovalce. 

»Obeta se fantastičen panoramski event«

Kot nam je pojasnil organizator prvenstva, bi moralo biti to prvenstvo izvedeno že pred dvema letoma, a ga takrat zaradi vsem znanih razlogov ni bilo mogoče izvesti. 

Bo pa zdaj, po dveh letih, prvenstvo še toliko bolj odmevno in v večji obliki. Obljubljajo pravi 'fantastičen panoramski event'. 

»Gre za 24. svetovno prvenstvo toplozračnih balonov, ki bi moralo biti že leta 2020. Vendar smo se takrat v organizacijskem odboru odločili, da zaradi virusa prvenstvo preložimo.

Dogodek je zdaj tik pred nami in se ga seveda že zelo veselimo, adrenalin že nestrpno narašča. Že cel teden potekajo tudi treningi, danes je nad Mursko Soboto poletelo 15 tekmovalnih balonov,« je pojasnil Pavlinjek. 

105 balonarskih ekip iz kar 32 držav

Da se obeta pravi balonarski spektakel, nakazuje tudi dejstvo, da bo na prvenstvu sodelovalo kar 105 tekmovalnih ekip iz 32 držav. Pripravili pa so tudi posebne fiesta balone različnih barv in oblik. 

»Na tekmovanju sodeluje 105 balonarskih ekip iz 32 različnih držav. Poleg organizacije svetovnega prvenstva pa smo organizirali še tako imenovano fiesto, kjer bo letelo 16 balonov, od tega šest posebnih oblik balonov, med njimi tudi veliko srce, jabolko in še kaj podobnega,« je razložil Pavlinjek. 

Na prvenstvu bodo sicer poleg vseh tujih tekmovalcev sodelovali tudi slovenski balonarji, med katerimi je tudi en Pomurec. 

»Med slovenskimi tekmovalci so trije, med njimi tudi Pomurec Dejan Buzeti, za katerega seveda tudi držimo pesti. Je pa res, da je na prvenstvu takšne razsežnosti zelo velika konkurenca, zato bomo zadovoljni tudi, če bodo naši balonarji uvrščeni med prvih 30 tekmovalcev,« še dodaja organizator prvenstva. 

Otvoritvena slovesnost z Aeroshowom

Prvenstvo bi se prvotno moralo začeti že v petek, 16. septembra, a je organizatorjem zagodla slaba vremenska napoved, zato so program nekoliko prilagodili.

Otvoritev bo tako potekala v soboto, 17. septembra, del petkovega programa pa so prestavili tudi na nedeljo, ko se obeta lepše vreme. 

»Dogodek smo zaradi slabšega vremena nekoliko prilagodili. Trenutno je situacija taka, da bo otvoritveni dogodek v soboto, ob 15. uri, pred Expanom, potem pa imamo v planu še 'aeroshow' in pa 'key grab' ter kasneje tudi 'night glow'. Vendar smo se odločili, da bomo te dogodke delno prestavili na nedeljo, saj se obeta lepše vreme, nočna iluminacija bo tako predvidoma v nedeljo,« je pojasnil Pavlinjek.  

Otvoritvena slovesnost s predstavitvijo najboljših pilotov balonov iz 32 držav sveta se torej začne v soboto ob 15. uri, ob 16.30 pa sledi še poseben letalski miting imenovan 'aeroshow'.

Na mitingu bo mogoče spremljati doskok padalcev s slovensko zastavo, simulacijo gašenja s helikopterjem vojske, prelet pilatusov, akrobacijsko točko Petra Podlunška, akrobatsko jadralno letalo in akrobacije helikopterja skupine the Flying Bulls. 

Ob 18. uri se obeta tekmovanje z baloni imenovano 'key grab' oziroma vzemi ključ, ki bo potekalo nad Soboškim jezerom, zvečer pa sledi še DJ ter koncert priljubljene pevke Neishe.

'Night glow': Nočna iluminacija balonov

Po otvoritveni slovesnosti in koncertu se obeta pester program tudi v nedeljo, 18. septembra.

Dogajanje se bo začelo že 9. uri zjutraj, ko bodo pred Expanom poleteli plinski baloni, to so prve letalne naprave, ki jih je človek izumil, za razliko od toplozračnih balonov pa letijo višje in dlje, nam razloži organizator prvenstva.

»Po 12. uri imamo predvideno druženje za družine, pripravili smo različne delavnice za otroke, animacijo, klovna. Popoldne, okrog 16. ure, pa vabimo vse zainteresirane na letališče Murska Sobota, kjer planiramo skupinski vzlet vseh balonov, torej skupno bo zletelo vseh 121 balonov,« je še dodal. 

V večernih urah se nato obeta še pravi svetlobno-glasbeni spektakel imenovan 'night glow', ki je bil planiran v soboto. Gre za nočno iluminacijo balonov ob jezeru. 

»Ko prižgemo gorilnik na balonu v mraku, potem zgledajo ti baloni kot ene velike lanterne in če jih je več to naredi eno sceno, ki je res atraktivna. Poleg tega bomo imeli tudi balone posebnih oblik, in če skombiniramo posebne balone ter klasične balone in dodamo še glasbo, po navadi je to klasična glasba, je to zelo poseben dogodek,« je še razložil Pavlinjek.

Po svetlobni balonarski iluminaciji pa ob 20. uri vse obiskovalce na Expanu čaka še glasbeni nastop. Nastopila bosta glasbenika Leopold I. in Vaino.

Poglejte si celoten pogovor, program pa najdete tukaj

Starejše novice