Moamer Kasumović in Francesco Borchi (foto: Žiga Culiberg, vir: Arsmedia)
V Kinu pod zvezdami na Ljubljanskem gradu bo danes dolgo pričakovana predpremiera novega slovenskega filma slovenskega režiserja Gorana Vojnovića Nekoč so bili ljudje. 

Nekoč so bili ljudje je tretji celovečerec pisatelja in režiserja Gorana Vojnovića, avtorja knjižne in filmske uspešnice Čefurji raus! ter romanov Figa, Jugoslavija, moja dežela in Đorđić se vrača.

Film bi morali premierno prikazati na mednarodnih filmskih festivalih, pa so zaradi pandemije covida-19 morali projekcije tam odpovedati.

Nesrečni tovor

Protagonista filma sta Leo, Italijan, ki živi v Sloveniji, in Vučko, nekdanji begunec iz Bosne, ki je kot otrok pribežal v Slovenijo. Leo v Sloveniji vztraja zaradi nekdanje žene Tanje in sina Luka, v upanju, da bodo spet postali družina. Ker jima zaradi dolgov grozi izguba restavracije, sprejmeta ponudbo prevaranta Giannija: ukrasti morata njegov tovornjak, da bo Gianni lahko pridobil zavarovalnino.

A prijatelja po pomoti odpeljeta napačen tovornjak in v njem najdeta nepričakovan tovor – tovornjak je poln beguncev in tako nehote postaneta krojilca usode podobno nesrečnih ljudi.

Da bi rešila svoje denarne težave, se jih odločita prodati. In če se sprva še zdi, da jima za begunce ni vseeno, je v Leu in Vučku iz dneva v dan vse manj človeškega.

Film o človečnosti

Film govori o problematiki imigracij in o sporočilu zgodbe zgovorno govori že naslov. Italijanski igralec Francesco Borchi, ki v filmu igra Lea, je povedal, da je življenje njegovega lika polno osebnih težav in izzivov, nakar se mu zgodi še ta nesrečni tovornjak, poln prebežnikov.

»Vsak dan poslušamo tragične novice o utopljenih prebežnikih v Sredozemlju, ki v Evropi iščejo svoj prostor pod soncem in normalno življenje, medtem pa se Leo ukvarja predvsem s svojimi težavami. Izpostavil bi sporočilo, da se težave drugega zaveš šele, ko se s njim srečaš iz oči v oči, drugače ostane to le ena iz niza dnevnih novic. Človečnost, kar sporoča že naslov, počasi izginja in žal ga lahko danes iščemo z lupo,« izpostavi Borchi.

Ko igralec ne more izgovoriti svojega stavka

Borchijev lik Lea izhaja iz gledališče predstave, ki so jo že leta 2007 igrali v gledališču Metastasio v italijanskem Pratu.

»Avtor besedila Jabolka in črnci je Tommaso Santi, ki je tudi soscenarist filma. V filmski različici so lik Lea prilagodili zgodbi in slovenski situaciji. Pri snemanju je bil zelo pomemben jezikovni dejavnik,« dodaja.

»S sinom se v filmu pogovarjam italijansko, z ženo italijansko in slovensko, z Vučkom slovensko in bosansko, preklinjam pa v italijanščini,« razloži Borchi in nam zaupa, da so jima z Moamerjem Kasumovićem, ki igra Vučka, največ preglavic in tudi smeha predstavljali jezikovni izzivi: »Film smo snemali pred dvema letoma in takrat je bila moja slovenščina veliko slabša kot sedaj. Nekaterih stavkov nikakor nisem mogel izreči. Eden teh je bil 'Ali jih nisi hotel izpustiti?'. Enostavno mi ni šel z jezika.«

Francesco Borchi nam je zaupal tudi, da so veliko snemali ponoči, v mrazu na Pokljuki, kljub temu pa so bili pri delu zelo osredotočeni in zbrani, kar je v veliki meri tudi režiserjeva zasluga: »Z Goranom Vojnovičem zelo rad delam. Je neverjeten profesionalec, z njim sem posnel tudi film Piran Pirano, snemanje pod njegovo taktirko pa vedno poteka v sproščenem duhu.«

V filmu poleg Francesca Borchija igrajo tudi Moamer Kasumović, Maruša Majer, Emir Hadžihafizbegović, Boris Cavazza, Jasna Žalica, Vlado Novak, Gregor Bakovič in drugi.

»Film Nekoč so bili ljudje postaja z vsakim dnem bolj aktualen. Pa ne zato, ker bi bil danes v Evropi problem beguncev in migracij večji kot pred leti, temveč zato ker smo mi iz vse manj človeški.«

Goran Vojnović, režiser filma

Starejše novice