Slika je simbolična.
Dom upokojencev Ptuj je že lansko leto zagnal projekt, ki starostnikom omogoča bolj kvalitetno življenje na svojem domu.

Projekt Sodobna oskrba starejših je za zdaj še brezplačen in tako starostnikom omogoča mnogo storitev, ki jih še ne rabijo plačati. 

Starostniki se zelo radi odločajo za nego in oskrbo, za kar je tudi največ povpraševanja. Radi se odločajo tudi za storitve za izboljšanje samostojnosti in ohranjanja avtonomije, torej za delovno terapijo in fizioterapijo. 

Posebna verižica, ki pokliče na pomoč

Dom upokojencev Ptuj pa je v sklopu projekta Sodobna oskrba starejših pričel tudi z nudenjem e-oskrbe. Za to se je do nedavnega odločilo 25 uporabnikov. 

Za uporabo e-oskrbe ima uporabnik doma nameščeno varovalno enoto, ki spominja na fiksni telefon z zvočnikom, mikrofonom in gumbom. Uporabniki pa lahko nosijo tudi verižice in imajo tako gumb kar okoli vratu. 

S pritiskom na gumb se starostnik poveže z asistenčnim centrom, kjer je na voljo strokovno usposobljeno osebje, nam pojasnijo na Telekomu Slovenije, kjer upravljajo z napravami e-oskrbe. 

Starostnik se lahko v asistenčni center poveže tudi preko detektorja padca. Oblike e-oskrbe so torej kot naprava z gumbom, verižica ali zapestnica. Nekaj od tega koristi že vsaj 25 ptujskih starostnikov. 

»Asistenčni center ob tako sproženem stiku nemudoma preveri, kaj se dogaja z oskrbovancem, in poskrbi tudi za zdravstveno pomoč, če je ta potrebna. Če nujna pomoč ni potrebna pa o tem zdravstveno osebje obvesti bližnje oziroma svojce,« za Ptujinfo pojasnijo na Telekomu Slovenije. 

Največ uporabnikov e-oskrbe iz Ljubljane, sledi Maribor

Na Telekomu Slovenije razkrijejo, da je trenutno v Sloveniji več kot 600 uporabnikov e-oskrbe. Največ jih je iz Ljubljane, sledita Maribor in Celje. Veliko uporabnikov je še iz Trbovelj, Raven na Koroškem, Radovljice, Krškega, Ruš in Kočevja. 

Na območju Podravja se za e-oskrbo odločajo predvsem starejši nad 50 let, največ kronični bolniki in gibalno ovirani. 

Sicer pa še nekaj občin e-oskrbo financira in tako omogočajo občanom celo brezplačno ali z manjšim doplačilom. E-oskrbo financirajo občine Maribor, Pesnica in Ruše

Na Ptuju se projekt in s tem možnost za brezplačno e-oskrbo izteče 30. junija 2022, zato smo povprašali občino o možnosti sofinanciranja po izteku projekta: »Projekt se izteče 30. junija 2022, zato so kakršna koli napovedovanja in sprejemanje odločitev za naprej preuranjena, saj je slišati, da bodo tudi po izteku projekta zagotovljena dodatna sredstva,« so zaenkrat še optimistične govorice. 

Poleg tega pa v Podravju potekata dva večja projekta, ki omogočata e-oskrbo. Eden je ptujska Sodobna oskrba starejših, drugi pa Usmerjena integrirana oskrba doma, ki poteka v okviru Doma Danice Vogrinec Maribor

Komentarji (3)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Taksno ogrlico ima tudi moj pes

administrator (ni preverjeno)

Taksno ogrlico ima tudi moj lastnik. Veste midva z lastnikom sva gaya

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Svetlana Maka… (ni preverjeno)

Nagnusno

In reply to by administrator (ni preverjeno)

Starejše novice