Med sanacijo odloženega komunalnega blata je bilo odpeljanih kar 650 kubičnih metrov odpadkov, saj se je blato pomešalo z zemljo in zelenjem. Stroške sanacije bo pokril državni proračun, ovadene zaradi ekološkega kriminala pa čaka sojenje.

Ob strugi potoka v Pivoli skorajda nič več ne kaže na to, da je bilo v začetku junija tu nezakonito odloženih okoli 200 ton komunalnega blata.

»Blato se je nasulo s kamioni, nasipalo se je tudi v sam potok, ki pa je precej globoko. Ovire se bile zelo velike, drevesa in predvsem nedostopen teren,« razlaga poveljnik civilne zaščite občine Hoče - Slivnica Boštjan Horvat.

Blato spolzelo v botanični vrt

Zaradi strmega terena je blato drselo po strugi navzdol, dodatno pa ga je spirala še voda, ki je odpadki material odneslo vse do botaničnega vrta mariborske univerze.

»Blato je bilo odloženo zračne linije mogoče kakšnih petsto metrov višje na zelo nedostopnem terenu in potem je v bistvu to spolzelo v potok in ta potok je prinesel to blato v botanični vrt,« pravi vodja Botaničnega vrta Univerze v Mariboru Andrej Šušek.

Trikrat več odpadnega materiala

V zahtevni sanaciji, ki je trajala dober mesec dni, si je Vodnogospodarsko podjetje Drava moralo na novo urediti dostopne poti, saj sicer vsega komunalnega blata ne bi mogli doseči.

Skupno je bilo iz Pivole odpeljanega 650 ton odpadnega blata pomešanega z zemljino in zelenjem.

»Bilo je nekje vsaj dve tretjini zemljine, nekje tretjina pa je bilo blata. Na terenu samem tega ne moreš dobesedno ločevati,« pravi poveljnik hoške civilne zaščite.

Boštjan Horvat, poveljnik civilne zaščite občine Hoče - Slivnica

Vodno zajetje dolgoročno uničeno

Zaradi spiranja je morala občina do petih hiš na novo speljati javni vodovod, saj je bilo tamkajšnje vodno zajetje že kmalu onesnaženo.

»To zajetje, ki ga je imelo teh pet hiš, je verjetno trajno ali pa vsaj dolgoročno uničeno, zato upam, da bodo kaznovani tako, da tega ne bo več počel nihče naprej,« pravi župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

Popolna odstranitev nemogoča, blato se je zajelo v pore zemljine

Šesterici ovadenih zaradi povzročene škode za zdravje in življenje ljudi in živali grozi do osem let zapora. Tudi zaradi velike škode na rastlinah v botaničnem vrtu, kjer so kljub sanaciji štirih ribnikov in potoka, posledice še vedno vidne.

»Nemogoče je namreč očistiti popolnoma, to blato se je vseeno zajelo v te pore,« pravi vodja botaničnega vrta.

Andrej Šušek, vodja Botaničnega vrta Univerze v Mariboru

Stroške sanacije bo krila direkcija za vode, ki še naprej izvaja monitoring

Hoški župan je prepričan, da je odmevnost onesnaženja v Pivoli prispevala tudi k temu, da so tudi po številnih drugih okoljih pozorni na tovrstna nezakonita odlagališča komunalnega blata.

»Prišlo je do dodatnih prijav, ko ljudje opazijo, da gre za to dehidrirano blato, ki se lahko izsuši v suhem vremenu, ampak potem, ko pride dež, ko se to spira, se ponovno pojavi značilen vonj, ki ni enak hlevskemu,« pravi župan Soršak.

Strošek celotne sanacije na območju Pivole znaša več sto tisoč evrov in ga bo pokrila direkcija za vode, ki bo na območju onesnaženja z monitoringom še naprej preverjala, ali je bilo odloženo blato res v zadostni meri odstranjeno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice