Letalski miting na letališču Skoke v Miklavžu na Dravskem polju obiskovalce vedno pusti odprtih ust. Tudi letos organizatorji napovedujejo številne vragolije na nebu in pester spremljevalni program.

V sredini avgusta se obeta prav posebna nedelja, ki bo namenjena vsem ljubiteljem letalstva. 15. avgusta bodo na nebu nad letališčem v Skokah ponovno poletela rekreativna in vojaška letala.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji oldtajmerjev, te si bo mogoče ogledati v zraku in na tleh.

Dogajanje ob prazniku letalstva se bo začelo že ob 9.00, ob 12.00 se bo začel letalski program, ki bo zbrane navduševal vse do 17.30. Že dopoldne si bo možno ogledati letala, poleteti nad Mariborom ali skočiti s padalom. 

Dogodek Aeros 2021 bo posvečen 30. letnici osamosvojitve Slovenije in sodelovanju v Evropski uniji. Letos 45. obletnico obeležuje tudi Letališče Edvarda Rusjana Maribor, prav tako mineva 135 let od rojstva pionirja letalstva, po katerem to nosi ime. Maribor je vsekakor letalsko mesto, v bližini letališča deluje najstarejši aeroklub na Balkanu. 

Država partnerica dogodka je Češka, tako da bo nastopilo tudi češko vojaško letalstvo. V zraku bo mogoče videti med drugim letala pilotov Nemčije, pa sosednje Avstrije in Madžarske.

Za atraktiven šov bo poskrbela znana italijanska akrobatska skupina Frecce Tricolori, ki se po sedemnajstih letih vrača v Slovenijo. Nastopila pa bo tudi hrvaška skupina Krila oluje.

Najmlajšim ne bo dolgčas

Na dogodku bo še posebej poskrbljeno za najmlajše z igrali in najrazličnejšimi animacijami, ki bodo brezplačne. 

Na letošnjem šovu se bodo lahko obiskovalci preizkusili tudi v virtualnem letenju, ali pa se sprehodili po letalskem sejmu. Tam bo letala možno videti na tleh in pokukati v njihovo notranjost.

Vse, ki jih podrobneje zanima delo pilotov ali padalcev, bodo lahko brez skrbi vprašali vse, kar želijo vedeti. 

Obogatena kulinarična ponudba

Poskrbljeno bo tudi za to, da obiskovalci ne bodo lačni in žejni. Organizatorji dogodka Aeros 2021 napovedujejo ponudbo hrane v stilu odprte kuhne, veliko izbire bo tudi za vegetarijance. 

Organizatorji obiskovalcem svetujejo, da lahko s seboj prinesejo zložljive stole, piknik odeje in senčnike in se tako udobno namestijo za spremljanje večurnega letalskega programa. Na voljo je šest hektarov travnika in dva gozdička, tako da bo poskrbljeno tudi za senco.

Vstopnice že na voljo

Dogodek bo potekal po principu PCT, kar pomeni, da bodo obiskovalci morali biti testirani, cepljeni ali prebolevniki. Organizator Andrej Gregorič je za Mariborinfo povedal, da bodo na dogodku zagotovili mobilno enoto za testiranje. Kljub temu pozivajo obiskovalce, naj se testirajo prej, saj ne bo mogoče hitro testirati vseh obiskovalcev. 

Gregorič ob tem poudarja, naj se obiskovalci ne obremenjujejo preveč s pogoji PCT, ampak naj pred četrtim valom čim bolj izkoristijo dogodek na prostem. 

Vstopnice si je že mogoče zagotoviti v predprodaji na spletni strani aeros.si in na mojekarte.si

Starejše novice